Полезно ли е да ползваме много химия в домакинството?

промоции

Доскоро, преди да се появят компютрите, кабелната телевизия, клетъчните телефони и кухненските роботи, миенето на прозорци е било доста лесно.

Нашите баби сипвали малко оцет или амоняк в кофа вода, хващали стара кърпа…и след броени минути външният свят им се откривал през блестящото от чистота стъкло. По същия начин преборвали мръсотията и напластяванията по кухненските плотове, стените, рафтовете, пода и голяма част от дома.

Някои домакински задължение като миенето на прозорци не бива да се усложняват допълнително. Въпреки това стелажите в магазините са претрупани със смайващо разнообразие от почистващи препарати, които се славят с уникална употреба, специална формула и рекламна кампания, струваща милиони. Само препаратите за миене на прозорци заемат десетки рафтове в супермаркетите. Шишетата са пълни с ярко оцветени течности, а етикетите възхваляват портокаловата им нотка или лимонения аромат. Иронията е в това, че често се изтъква наличието на оцет в препарата – т.нар. тайна съставка за по-ефикасно действие.

В наши дни с подобно разнообразие се сблъскваме във всяка сфера на живота. Сякаш всички проблеми, замърсени вещи, хобита и всекидневни задължения изискват специални инструменти, уникални продукти и задълбочени познания. Защо да използваме нож, за да накълцаме чесъна, при положение че за това съществуват 48 вида преси? Защо да чистим с кърпи, когато имаме всевъзможни кухненски гъби, наелектризиращи се бърсалки за прах и прахосмукачки с филтри?

И тук идват на помощ нашите съвети – за да измием прозорците, можем просто да разтворим малко оцет или лимонов сок във вода, както са правили нашите баби. Разтворът не отстъпва по нищо на почистващите препарати в магазина, дори е по-ефикасен от тях. Освен това цената му е поне четири пъти по-ниска.

Вместо да купуваме химически препарати, с които да прочистим запушения сифон в банята или кухнята, можем да използваме оцет и сода бикарбонат. Освен че тази комбинация не разяжда толкова силно тръбите, нямате основание и за притеснение, ако попадне върху кожата или очите ви.

 

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар