Знаете ли какво е бораут?

Докато бърнаут е синдром при хората, подложени на огромен стрес, множество задължения и повече задачи, отколкото могат да понесат, бораут засяга тези, които нямат чак толкова задачи, дори понякога никаква работа и в повечето случаи скучаят. Интересното е, че и двата на пръв поглед съвсем различни феномена може да доведат до едно и също нещо – неистово желание да напуснеш поста си.
бораут

Синдромът е открит от немски учени, определяйки го като проблем на хората, които се отегчават на работното си място. Най-често засяга тези, които смятат, че извършват маловажни, повърхностни и безинтересни задачи.

Това често не се възприема от околните като лошо, даже напротив – много хора мечтаят за работа, където просто да си клатят краката. Но и немалко са тези, за които да се трудят без страст води до депресия. Човек става апатичен, няма никакво желание за работа, нито за забавления извън нея, всичко му се струва еднообразно, скучно и обречено. От време на време той е обхванат от панически атаки – не може и миг повече да седи на бюрото си.

Най-лошото е, че засегнатият от бораут служител не намира разбиране нито от шефа си, нито от колегите или близките си. Докато този, който се преуморява, често получава съчувствие, скучаещият е обвиняван, че преувеличава и едва ли не, че се лигави. Причината за това се крие във факта, че в нашето общество успехът е измерим преди всичко със заплащането на човек, а не се отдава толкова голямо значение на факта дали работата ти носи вътрешно удовлетворение или не. Това е погрешен подход. Защото, когато човек работи без страст, рано или късно последиците от това го застигат. Изследване сред германски служители показва, че 60% от тях смятат, че работят на предела на способностите си, а 15% се определят като жертва на бораут.

Факт е, че времената са трудни, но това не означава, че трябва цял живот да работим само за да получаваме заплата. Дължим го не просто на себе си, но и на обществото. Защото, когато човек намери призванието си и се чувства удовлетворен, той дава много повече в работата си и върши много по-добре задачите си, научаваме от списание „За жената“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар