Facebook депресира!

Американски учени твърдят, че прекомерното използване на социалните мрежи може да доведе до особен вид депресия, наречена Social Media Depression

фейсбук депресия

Тя се наблюдава най-вече при тийнейджърите, като засяга по-често момичетата, отколкото момчетата.

Оказва се, че Фейсбук, Туитър, Му Space действат като лупи, които увеличават случващото се в реалния живот. Пуберите, които в действителност дружат с много хора, имат и повече приятели във виртуалния свят. Онези, които са по-самотни, и в интернет се срещат само с най-близките си роднини и познати. Когато наблюдават богатия социален живот на съучениците си във Фейсбук, се чувстват още по-отхвърлени и изолирани. И кръгът се затваря – те спират да публикуват снимки, защото знаят, че почти никой няма да ги хареса. Не пускат и постове, тъй като са убедени, че едва ли някой ще ги прочете.

Освен това в социалните мрежи много пубери срещат хейтърски коментари за себе си, което още повече подклажда липсата им на самочувствие. Прекомерната употреба на Фейсбук може да докара и безсъние на момичетата и момчетата, които постоянно проверяват какви съобщения и харесвания получават.

Социалните мрежи обаче имат и положителна страна, Тъй като депресираните наводняват страниците си с тъжни постове и снимки, родителите и приятелите им лесно могат да се досетят, че нещо не е наред. И да им помогнат навреме, пише вестник „Всичко за семейството“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар