Как да поръчвате вино без да се притеснявате?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

ВЕЧЕ Е ПРИЕТО, ЧЕ ЧАСТ ОТ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА

при избора на вино са съз­дадени, за да се нарушават. Някои бели вина подхождат на месо, а част от по-леките червени сортове са идеални за птиче месо и риба. По­някога е трудно храната да се комбинира с виното, осо­бено ако всеки на масата консумира различни неща. Ето няколко съвета как да се справите с ритуала по поръчване на виното.

 

ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ СОМЕЛИЕРА

Редица престиж­ни ресторанти имат специални консултанти за поръчване на вино – известни като сомелиери – които ще ви насочат в избора. Те са много добре обучени и тяхна отговорност е подборът на винената листа – следователно по-добре от всеки друг знаят какви вина има там. За тях е важно да поискате съвета;им, тъй като в повечето случаи са страстно отда­дени на работата си. Не се притеснявайте да им кажете в каква ценова рамка искате да се вместите. След като разберат това и какъв сорт вино предпочитате, ще могат да ви предложат някол­ко, които самите вие едва ли бихте избрали. Добрият сомелиер е в състояние да ви помогне да спестите пари, както и да се погрижи да пиете нещо наисти­на качествено. Просто решете предварително какъв стил вино бихте искали и с каква храна смятате да го комбинирате – и не забравяйте да бъдете кон­кретни за приблизителната цена, която сте склон­ни да платите.

 

НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОИЗНЕСЕТЕ ПРАВИЛНО ИМЕТО

Опитният сомелиер сигурно е чул названието на избраното вино да се произнася по сто различни начина и едва ли отдава на то­ва чак такова огромно значение. Винаги е добра идея и да посочите във винената листа това, кое­то сте избрали, за да сте сигурни, че сомелиерът е разбрал точно коя бутилка искате.

 

ПРОВЕРЕТЕ РЕКОЛТАТА

Уверете се че годината на производство на виното – известна с тер­мина „реколта“ отбелязана във винената листа, отго­варя на тази на етикета на бутилката, преди да я отво­рят. Различни години на едно и също вино могат да са със съвсем различно качество и едва ли искате да ви да­дат продукт от по-слаба реколта. Макар че не се знае – ве­роятно е да попаднете и на по-добра. Все пак разпитайте каква е разликата и не се съгласявайте, ако не сте доволни.

 

НЕ СЕ СРАМУВАЙТЕ ОТ РИТУАЛА ПО ОПИТВАНЕ НА ВИНОТО

Това не е тест, на който можете да се провалите, а е просто възможност да проверите дали виното не се е окислило (с вкус на оцет) или тапата не е започнала да се разваля (с вкус на мухъл). Обикновено лесно ще забележите, ако нещо не е наред – можете да помолите сомелиера също да го опита. Персо­налът ще се съгласи да ви смени бутилката, ако виното е развалено. Не се чувствайте длъжни да завъртите виното в чашата, преди да го опитате, освен ако не сте уверени, че искате да го направите. Дайте знак на сомелиера, че сте доволни от препоръчаното – едно „благодаря“ винаги върши работа.

 

Червено вино за здраво сърце

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар