Майсторски клас – 21 полезни урока за кожата на лицето

При мазна кожа

● Ако имаш мазна т-зона, след вечерното почистване обтрий носа, челото и брадичката с памучен тампон, напоен с лосион без алкохол, съдържащ 2% салицилова киселина.

● Ако бузите ти изсъхват през зимата, заложи на продукти с хиалуронова киселина или глицерин – те задържат влагата в кожата, без да я утежняват.

● Веднъж седмично прави маска, съдържаща 2,5% бензол пероксид, който помага на порите да се свият. Ако си с чувствително кожа, за теб е по-подходящо маската с глина – щади кожата, но не прощава на мазнините.

При чувствителна кожа

Оглеждай се за продукти, лишени от аромати, оцветители и консерванти. Колкото по-дълъг е списъкът със съставки, толкова по-голяма е вероятността от раздразнение на кожата.

Сутрин почиствай лицето с кремообразен продукт и нанеси хидратант, специално разработен за чувствителна кожа. Убеди се, че дневният ти слънцезащитен крем съдържа цинков оксид или титаниев диоксид, който е по-малко вероятно да предизвика неприятна реакция, за разлика от останалите слънцезащитни филтри.

Ще успокоиш зачервената и раздразнена кожа, с 1% хидрокортизонов крем, нанасян два пъти дневно. За успокояване на кожата помагат и хидратантите с лайка и корени от женско биле.

При суха кожа

Почистването с вода два пъти дневно може да „отмие“ от кожата някои полезни мазнини. Ако усещаш опъване и сухота, сутрин мини лицето само с мокра козметична кърпичка, съдържаща хидратиращи агенти като алое вера или витамин Е.

Нанасяй крема, докато кожата е още влажна, за да „заключиш“ вътре влагата. Заложи на съставки като хиалуронова киселина, глицерин, трехалоза, масло от карите и диметикон.

Веднъж седмично отстранявай слоя мъртви клетки, който се отлага на повърхността на кожата, с млечна киселина 9препаратите с гликолова и салицилова киселина ще раздразнят сухата ти кожа).

При кожа с акне

Почиствай лицето сутрин и вечер със специализирани продукти, съдържащи 2% салицилова киселина, която поддържа порите чисти и намалява зачервяването. Изчакай кожата да изсъхне напълно и едва след това нанеси подходящ крем.

Вечер можеш да атакуваш пъпчиците с 2,5% бензоил пероксид, чиято цел е да намали бактериите, предизвикващи акне.

Избягвай твърде абразивните скрабове, както и останалите агресивни продукти – те могат да разкъсат пъпчиците и да доведат до инфекция. Веднъж седмично прави почистваща маска със сяра.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар