Хубавата усмивка

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Добре е да знаем…

Порцеланови фасети, при които не се отнема зъбен емайл

Ако зъбите са криви, има много разстояние между тях или са толкова пожълтели, че стоматологът не може да ги избели, сега има нови, съвсем фини порцеланови фасети, за слагането на които не е необходимо да се маха част от зъбния емайл. Те са тънки 0,3 мм и се залепват върху зъбите. Издържат над 20 години.

При свръхчувствителност на зъбите

Болките при пиене на горещо или студено се причиняват от това, че емайлът е на­рушен и дразненията стигат през канали­те на дентина (порестото вещество на зъба) до нерва. Говорете със стоматолога, за да изясните причината. Може да е нелекуван кариес или пародонтоза. Каналчетата в дентина могат да се запълнят със специален лак. Вкъщи използвайте веднъж седмично гел с високо съдържание на флуор за заздравяване на зъбния емайл.

Пастата ви също трябва да е богата на флуор и калиев нитрат. Гелът ще се отло­жи върху нерва и ще го предпазва, като по този начин намалява чувствителността.

Трябва ли да си мием зъбите след всяко хапване?

Модерната стоматология не препо­ръчва точно това, тъй като прека­леното миене, особено след кисели храни, уврежда емайла. Би трябвало да е достатъчно веднъж на ден основно да почистваме зъбите, за да отстра­ним плаките. Тъй като това не се удава на повечето хора, съветът е да го правим сутрин и вечер.

За или против амалгамата

При едно изследване на стоматолози и токсиколози, провеждано в продължение на 12 години, не са открити никакви при­знаци, че амалгамата в пломбите е вредна за здравето.

Микроби в четките

Там действително се развиват много бактерии. Има електрически четки с вградени ултравиолетови лъчи, които ги убиват. Задължително е четките за зъби да се сменят на 3 месеца.

Имплантати при износена кост

Досега трябваше 6 такива случаи челюстта да се изгражда. Сега вече има нови имплантати, които не прорязват костта, а нежно проникват в нея и дори я заздравяват.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар