5 правила за винаги хубави и здрави зъби

Блестящата усмивка е символ на красота, здраве и успех. Ще ви подскажем как да спечелите тази пре­красна визитна картичка. Експертите са единодуш­ни, че подходящите грижи ще направят зъбите ни по-здрави.

1. Да се изплакваме редов­ното с течност за уста и да ползваме копринените конци

Четката за зъби не може сама да почисти пространството между зъбите. Там се образуват плаки, които са подходяща среда за развитие на бактерии. Тези трудно достъпни места се почистват с конец или четчица за междузъбни пространства. Тъй като не всички харесват конците за зъби, има и друг вариант – антибактериалните разтвори за уста. Използвани дори веднъж на ден, те намаляват кървенето и възпаленията на венците и плаките в междузъбните пространства. Ако искате всичко да е наред, прибягвайте поне веднъж на ден до конци и разтвори.

2. Да спазваме правилния начин за миене на зъбите

Не е необходимо силно да натискаме с четката, защото косъмчетата се прегъват и почистването се затруднява. Важно е да държим четката под ъгъл от 45 градуса към зъба, леко да притискаме и с движения нагоре-надолу и в кръг да отстраняваме налепите. Електрическите четки просто се задържат по няколко секунди на всеки зъб така, че косъмче­тата да стоят перпендикулярно. Непре­менно почиствайте предната и задната страна на зъбите, както и дъвкателните повърхности.

3. Да избегнем възпаления в устната кухина

Можем да ги предотвратим, според някои изследвания зеленият чай заздравява венците и облекчава пародонтита. Вероятно съдържащите се в него катехини спират възпаленията. Пародонтитът се появява, когато в налепите безконтролно се развиват бактерии. Могат да помогнат и пасти със специални вещества. Полез­но за хигиената на устната кухина е и ежедневното почистване на езика. Ако възпаленията не преминат за два-три дни, идете на зъболекар. Пародонтитът може да доведе до загуба на зъби, ако не се лекува.

4. Да подобрим зъбния емайл

Не можем да предотвратим това, че киселините и бактериите извличат минерали­те от емайла и причиняват миниатюрни цепнатини и дупки в предпазния слой па зъбите. Тези микроскопични повреди обаче могат да се запълнят със специални кремове за зъби и разтвори за уста с нано-хидроксилапатит. Употребяват се два пъти дневно.

5. Да си избелим сами зъбите

Никой няма по рождение блестящата хо­ливудска усмивка на Том Круз например. За нея доста се е постарал зъболекарят му. Последният писък на модата е т.нар. студено избелване или порцеланови фасети. Но има и пасти за зъби с фини микрочастици и/или специални вещества (например активен кислород и калциев пероксид), които отстраняват леките налепи. При здрави венци и емайл те могат да се използват всеки ден. Алтер­нативата е два пъти седмично по-силна почистваща паста. При полирани зъби бактериите няма къде да се развиват. Ако сте с чувствителни зъби, преди избелване се посъветвайте със стоматолог. Всъщ­ност някои зъболекари не препоръчват вкъщи да използваме избелващи гелове и лентички.

Перфектната четка за зъби

Ако нямате търпение, по-добре използвайте електрическа четка. Тя спестява време и усилия за правилните движения. Въртяща се и пулсираща, тя отстранява два пъти повече плаки от обикновената. Ако имате проблеми с венците или емайла, не трябва да натискате много. Подходящи са електрическите четки с контрол върху натиска (при тях светва червена лампичка). За хората, които не обичат особено да си служат с копринените конци, е подходяща вибрираща електрическа четка с удължени, коприненонежни косъмчета, които проникват по-навътре в пространството между зъбите.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар