Заболявания на зъбите и устната кухина

Проблемите с венците, зъбните кариеси, афтите и лошия дъх (халитоза) спадат към категорията на заболяванията на зъбите и устната кухина.

 

Гингивит се по­лучава, когато процепите между венците и зъбите се инфектират от бактерии. Обикновено венците се подуват и зачервяват и ако не се предприеме лечение, може да се стигне до загубата на зъб.

Кариесът се получава вследствие на отлагащата се по зъбите плака, която се образува от бактерии, остатъци от храна, слюнка и киселина. Постепенно кисе­лината разрушава зъбния емайл и създава отвори по зъбната повърхност. Ган­грена язвите са малки бели ранички по венците, езика, небцето и вътрешната страна на бузите, които могат внезапно да се възпалят. Лошият дъх често е следствие от занемарена устна хигиена, сухота в устата, нередовно хранене и недостатъчен прием на течности или пък се дължи на остатъчна миризма от оп­ределени храни (например чесън или лук).

Рискови фактори

Лошата устна хигиена (когато не миете редовно зъбите си, не ползвате конец и занемарявате изплакването) често води до заболявания на венците, кариеси или лош дъх. Напредването на възрастта и наличието на генетична предразпо­ложеност правят някои хора по-податливи. Широк кръг от други допълнителни фактори, включително наличието на бактерии, стрес, тютюнопушене, лош хра­нителен режим или такъв, който е с високо съдържание на захар, както и на да­дено хронично заболяване могат да допринесат за развитието на заболявания на зъбите и устната/кухина.

Домашен лек

Можете да си приготвите отвара от маг­даноз и карамфил за освежаване на дъ­ха. В огнеупорен съд към две чаени ча­ши вряла вода сложете няколко стръка едро нарязан магданоз. След това доба­вете 1/4 чаена лъжичка карамфил на прах или 2 цели пъпки. Оставете сместа да изстине до стайна температура (като от време на време разбърквате), преце­дете и използвайте като гаргара (или за жабуркане) няколко пъти на ден (съхра­нявайте в хладилник). Смята се, че хлорофилът в магданоза и евгенолът (вид фитохимикал) в карамфила неутрализи­рат лошия дъх.

 

 

 

Всичко най-важно за зъбите. Хигиена, заболявания, красота…

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар