Време е да откажете цигарите!

Едва ли има нещо по-опасно за здравето от тютюнопушенето. За щастие никога не е прекалено късно да сторите добро на себе си, като откажете цигарите. А съществуват толкова много нови изпитани начини да го направите.

Дори и да следвате всеки един съ­вет в тази книга, вие не се грижи­те пълноценно за здравето си, ако все“още пушите. Чрез цигарите нана­сяте много повече щети на организма си, отколкото ако всеки ден преяждахте с пица и не помръдвахте от дивана. Дори и да не сте успели да откажете цигарите при предишен опит, сега е моментът да проб­вате отново.

Между 30 и 40% от пушачите в Евро­па живеят на Балканите. А около от смъртните случаи в България при хора под 70 години са вследствие на тютюно­пушене.

Много преди пушенето да ви убие, то ви състарява, тъй като води до изсушава­не на кожата и появата на бръчки. Цига­рите причиняват и други, не толкова ви­дими щети.

Артериите при пушачите са значител­но удебелени от отлагането на плаки по стените им. Едно изследване сочи, че сте­ните на каротидните артерии при пуша­чите са задебелени почти толкова, колко­то при 10 години по-възрастни непушачи. Тютюнопушенето скъсява живота ви – почти половината пушачи умират от 20 до 25 години по-рано.

Освен ранната смърт вследствие на рак или сърдечносъдово заболяване, пу­шенето може да причини проблеми с бе­лия дроб като емфизем и хроничен брон­хит. Хората, които пушат повече от 20 цигари на ден, имат три пъти по-го­лям риск да се разболеят от пневмония в сравнение с непушачите.

Тютюнопушенето понижава нивото на естрогена в кръвта при жените и мъ­жете и допринася за намаляването на костната маса. Ако една жена пуши една кутия от 20 цигари на ден, тя ще навлезе в менопаузата с 5 до 10% по-малка кост­на маса, отколкото ако е непушачка. При мъжете пушенето се отразява на сек­суалната функция. Научно доказано е, че тютюнопушенето стеснява генитал­ните кръвоносни съдове, подобно на ко­ронарните артерии, което води до импо­тентност.

 

Знаете ли, че…вече има хранителна добавка, която помага да откажете цигарите трайно. Това е американската билка КУДЗУ КОРЕН, която намалява желанието за пушене и ви помага да се откажете от този вреден навик – цигарите.

 

Защо трябва да откажете цигарите?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар