Алкохолът в умерени количества е полезен?

В последно време се заговори за ползите от алкохола. Прекаляването с пиенето обаче обезсмисля много от тях и представлява дори опасност за здравето.

Вероятно сте чували, че умерената консумация на алкохол е полезна за сърцето. Но преди да посегнете към бирата, виното или твърдия алко­хол, защото са „здравословни“, прочете­те следното.

Независимо от изброените отрицателни страни няма съмнение, че алкохолът в умерено количество може да помогне на някои хора да живеят по-дълго и да нама­ли риска от сърдечносъдови заболява­ния. Предразположените към инфаркт, инсулт и диабет тип 2 могат да се въз­ползват от полезните ефекти на контро­лирания прием на алкохол (едно или две питиета на ден).

Умерената консумация на алкохол мо­же да:

  • увеличи „добрия“ HDL холестерол в кръвта;
  • предотврати образуването на кръвни съсиреци;
  • намали риска от инфаркт, исхемичен инсулт, друго сърдечносъдово забо­ляване и диабет тип 2.

Има много доказателства в подкрепа на тези твърдения. Проведено е проучва­не сред възрастни австралийци, включва­що 1236 мъже и 1569 жени, за период от шест години и половина. Смъртността сред тези от тях, които консумирали уме­рено количество алкохол, била по-ниска в сравнение с пълните въздържатели.

Според друго изследване в САЩ мъ­же на възраст между 50 и 60 години, кои­то приемали едно алкохолно питие на ден, имали по-голям шанс да надживеят тези, които рядко или никога не пиели. Това се дължи на факта, че алкохолът по­нижава риска от коронарна болест на сърцето в тази възрастова група.

Алкохолът повишава нивото на „доб­рия“ HDL холестерол и така предпазва артериите от отлагане на плаки по стени­те им, тъй като HDL холестеролът се свързва с „лошия“ LDL холестерол и го изхвърля от организма. Алкохолът има свойството да предотвратява образуване­то на кръвни съсиреци, което до известна степен предпазва от инфаркт и инсулт. Не прекалявайте все пак. Смъртността значително се увеличава при консумира­нето на три и повече питиета на ден.

 

Кой не бива да пие?

Не бива да се консумира алкохол при следните случаи:

  • Преди или по време на работа с машини или специална екипи­ровка.
  • Преди или по време на работа с електрически уреди.
  • Преди или по време на работа със стълби или на големи височини.
  • Когато може да се отрази на качеството на работата.
  • Преди плаване или активно спортуване.
  • Преди или по време на прием на медикаменти, които взаимодей­стват с алкохола.
  • Когато медицинско лице или друг специалист ви е препоръчал да намалите или да спрете алкохола.

Но най-вече не трябва да консумирате алкохол преди шофиране или преди да вземете участие в дейност, застрашаваща живота на околните. Затова ако вие или ваш близък има проблем с алкохола, е добре да знаете, че вече има решение. Американската хранителна добавка КУДЗУ КОРЕН решава трайно проблема с алкохолната зависимост и ви връща към един нов ритъм на живот, който е много по-хармоничен и по-здравословен.

 

Колкото повече остаряваме, толкова по-бавно обработваме алкохола

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар