Диагнозата цистит плаши жените

Представете си, че сте на работа и трябва на всеки половин час да тичате до тоалетната. Още по-лошо – представете си, че и през деня, и през нощта сте принудени на всеки 30 минути да правите същото.

Този кошмарен сценарий е реалност за много жени, страдащи от интерстициален цистит – възпаление на пикочния мехур, от което жените боледуват 10 пъти по-често, отколкото мъжете. Освен честите позиви за уриниране, циститьт предизвиква и болки ниско в корема. Лекарите все още не са наясно относно причините за това забо­ляване. Някои го обясняват с дефекти в слизестата обвивка на мехура, други – с вирусни и автоимунни заболявания, прекарани в детството.

В подобни случаи лекарите предписват силно действащи противовъзпали­телни и обезболяващи лекарства, които предизвикват негативни странични явления. Но това заболяване може да се постави под контрол и с помощта на леснодостъпни природни средства. Ето най-ефикасните от тях:

  • Избягвайте киселите храни. Това е най-сигурният начин де не се изостря циститът. Такива храни като доматите, ягодите, цитрусовите плодове, тур­шиите, кърито и някои други подправки, съдържат киселини, които дразнят пикочния мехур.
  • Използвайте сода бикарбонат. За да намалите киселинността на урина­та, разтворете 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат в голяма чаша вода и раз­бъркайте добре. Взимайте това средство 3-4 пъти дневно през интервали не по-големи от 4 часа и не повече от няколко дни. Не се препоръчва продължите но всекидневно пиене на сода.
  • Откажете се от кофеина. Кафето е диуретик и увеличава количество­то на урината.
  • Визуализацията облекчава болките. Тя е един от най-ефикасните начи­ни за контрол на състоянието при цистит. Целта е да се отвлече вниманието от болката. Вие не забравяте за нея, а само я трансформирате в друг вид усе­щане. Опитайте например да се съсредоточите върху болката като към усеща­не за прохлада, което по-често се свързва с чувството за комфорт, докато прекалената жега обикновено се свързва с дискомфорт.
  • Постарайте се да ангажирате вниманието си с някой друг участък от тяло­то – например ръцете, раменете, вместо да фокусирате вниманието си само върху болезненото място.
  • Медитирайте, съсредоточавайте вниманието си върху дишането. Дълбокото дишане помага за отпускане, а то ще намали дискомфорта. Напряга­нето на мускулите усилва болката. Ако прехвърлите вниманието си от болка­та към дишането, ще постигнете желаното отпускане. Седнете удобно, дръжте гърба си изправен. Съсредоточете се върху мускулите си и се постарайте да ги отпускате последователно. Започнете с долните крайници – отначало ги на­прегнете, след това ги отпускайте. Така продължете нагоре до раменния пояс, като едновременно концентрирате вниманието си върху дишането. Дишайте много бавно и ще почувствате как мускулите ви се отпускат. Занимавайте се с този тип медитация два пъти седмично по 15 минути.
  • Вървете пеша, бягайки от болката. Ежедневните разходки са незамени­мо средство за поддържане на душевното и физическото здраве. Тези, които страдат от интерстициален цистит, трябва да избягват всякакъв вид упраж­нения, предизвикващи сътресения на пикочния мехур – т.е. не трябва да бягат или да се занимават с аеробика. Ходенето не изисква усилия, но дава енергия. Теоретически вървенето пеша стимулира изработването на ендорфини – при­родните обезболяващи средства.

Проблеми с бъбреците и пикочните пътища мъчат всяка втора българка, показва статистиката. В аптечната мрежа  се предлага продукт, който успешно може да спре дискомфорта в бъбреците и пикочните пътища. Това е Урохелп /Urohelp/ – хранителна добавка, която съчетава действието на 3 активни съставки за подпомагане на бъбреците и уринарния тракт. Те са произведени от италианската фирма NUTRACEUTICA. Това са екстракти от листата на бяла бреза и мечо грозде, както и от плодовете на червената боровинка.

Силата на 3 активни съставки помага за намаляване на паренето, дискомфорта по време на уриниране  и задържането на излишни течности в организма

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар