Причините влияещи на спокойния ти сън

Ти лайф за Лекува
Не си пила много кафе, дръпнала си плътно завесите в спалнята, и въпреки това почти всяка вечер дълго се въртиш в леглото и не можеш да заспиш? Може би трябва да направиш още нещо…

Знаеш много добре, че една безсънна нощ със сигурност проваля поч­ти напълно целия следващ ден. Това обаче не е най- голямата беда. Хро­ничното недоспиване може да ти стовари на главата далеч по- сериозни проблеми. Некачественият и недостатъчен сън води до депресия, диабет, сър­дечно съдо­ви заболявания и про­блеми с килограмите. Има някои навици, за които дори не по­дозираш, че могат да саботират спокойния ти сън. Чети нататък- със сигурност ще се „позна­еш“ някъде.

ГРЕШКА 1: Чаша вино преди сън

Сигурно си чувала как чаша вино или бира преди лягане ще те от­пуснат и ще ти помогнат да заспиш по-бързо. Това по принцип е така, но често се премълчава цялата истина. А тя е, че алкохолът ще те приспи по-бързо, но ефектът е само временен. Виното или бирата преди ля­гане почти сигурно ще станат причина да се събудиш по никое време и ще разбият съня ти през втората половина на нощта и в ранните сутрешни часове. А това е един от най-сигурните начини да се чувстваш като пребита през це­лия следващ ден. Ако все пак не искаш да се разделиш с чашката ал­кохол вечер, пийни я по-рано – ня­къде между 18 и 19 ч.

Така, докато дойде време за лягане, ефектът му вече ще е отшумял.

ГРЕШКА 2: Неподходяща вечеря

Прекалено мазната и обилна вечеря със сигур­ност ще попречи на съня ти. Има обаче и храни, които не само не пречат, но и могат да ти помог­нат да заспиш по-лесно. Пълнозърнест хляб, свежи зеленчуци, малко бяло пилешко месо, настърган пармезан, доматен сос – хапни това вместо тежка паста или свинска пържола и сама ще се учудиш колко по-леко ще се чувстваш след това. Споменатите продукти съдържат под­ходящата комбинация от белтъчини и триптофан – ами­нокиселината, която се превръща в серотонин в организма ти. Друга много добра идея за лека и „сънотворна“ вечеря е купичка кисело или прясно мляко с мюсли.

ГРЕШКА 3: Кофеинови напитки следобед

Със сигурност знаеш, че кафето и чаят (с изклю­чение на билковия) са абсолютно противопо­казни вечер. Доказано е, че употребата на тези напитки в следобедните часове също пречи на нощния сън. Кафето, което обикновено пий­ваш към 4 следобед, за да се разсъниш и да довършиш в кондиция работния ден, е един от най-големите врагове на съня ти. Забрави и за енергийните напит­ки – употребата им не е препоръчителна след 14 ч Ако страдаш от упорито безсъние, последното ти кафе трябва да е най-къс- но в 12 на обяд.

ГРЕШКА 4: Вана късно вечер

Кой не обича да се от­пусне в края на тежкия ден във вана, пълна с го­реща вода? Едва ли зна­еш обаче, че точно това удоволствие никак не е препоръчително, ако ис­каш след това да се на­спиш добре. Принципът е прост – всяко действие, което повишава телесна­та ти температура непо­средствено преди лягане, пречи на пълноценния сън. Много по-полезно е тялото да се охлади в края на деня. Вземи горещата вана веднага след работа, или просто я замени с хладен душ преди лягане.

ГРЕШКА 5: Спалнята ти е пълна с електроника

Спалнята е място за спа­не, а не за гледане на те­левизия, работа с лап­топа или забавления с мобилния телефон. Постарай се да „за­твориш“ тази стая за всякаква електроника. Дори телевизорът не е препоръчителен, въпреки че присъст­вието му там отдавна се превърна в масова практика. За да спиш добре, недей да висиш пред компютъра, дока­то главата ти клюмне. Още по-добре е да си изключиш телефоните през нощта, или поне да ги оставиш някъде извън спалнята.

Въпрос: Отдавна имам проблеми със съня. Въпреки че досега не съм прибягвала до употребата им. Все по-често се замислям за някакви медикаменти. Опасни ли са те, и водят ли до пристрастяване?

Отговор: При всички случаи сънотворните се прилагат след задължителна консулта­ция със специалист. Те биват много видове, като някои от тях наистина не са съвсем безобидни. Евентуалният им прием става по строго определена схема. Абсолютно противопоказна е употребата им от време на време и на своя глава. Това се допуска единствено с хапчета, базирани самотна билкова основа – мента, глог и валериан и подобни.

 

 

5 съвета за добър сън в жегите

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар