Дали си просто уморена… или има нещо друго?

Ти лайф за Лекува

Това, че се чувстваш като зомби, невинаги значи, че имаш нужда от повечко сън. Виж нашата схема на причините, които изсмукват енергията ти.

УМОРЕНА СИ…

…но само преди и един-два дни от месечния цикъл
Това предменструално изто­щение обикновено се дължи на спад в нивото на хормона серотонин, което те кара да се чувстваш отпаднала и унила.. Може да се дължи и на спазми в мускулите, защото те наруша­ват съня ти. Ако трябва, взимай противовъзпалителни и болкоуспокояващи и не пропускай тренировката си. Спортът ще те тонизира и ще ти помогне да държиш серотонина в граници.

…но изтощението се появява час, след като си обядвала
Това се нарича въглехидрат­на кома. Захарта в белия хляб и някои видове храни с повече скорбяла се усвоява от храносми­лателната ти система много бързо, в резултат на което ни­вото на кръвната захар се покач­ва рязко. Минути след като си се нахранила, чувстваш прилив на енергия, но между половин и един час по-късно ефектът е точно обратен, защото тогава нивото на кръвната захар спада. Имаш нужда от богати на енер­гия храни като пилешко и риба в комбинация със зеленчуци и пълнозърнести храни, които се раз­граждат по-бавно. Гледай да се храниш между четири до шест пъти на ден, но по малко, вмес­то три-четири пъти, но обилно. Колкото повече ядеш наведнъж, толко­ва повече енергия е не­обходима, 3а да се смели храната, а това буквал­но те изтощава.

…в комбинация с досадно трепкане на клепача
Трепкането е специфичен, но сигурен признак, че си сил­но стресирана. Вместо да се опитваш да си лягаш по-рано всяка вечер, по-добре елими­нирай напрежението. Прави неща през деня, които те раз­товарват — например слушай музика на МРЗ-ката си, ходи на йога или се отпусни в аромат­ната вана преди лягане.

…и се чувстваш тъжна и не във форма от няколко седмици.
Възможно е да страдаш от депресия. Тялото ти се изто­щава, когато си в мрачно на­строение – ставаш разсеяна и нямаш енергия 3а нищо. Това състояние може да се появи до­ри след осем часа непробуден сън всяка вечер. Насочи се към спе­циалист (психолог, терапевт), който ще ти каже дали причи­ната е депресията и какво да направиш, 3а да решиш проблема. Ако не ти се занимава, пробвай поне да поговориш с някой близък 3а това какво те тревожи.

…и съзнанието ти е замъглено; допускаш грешки в работата и забравяш разни неща.
Вероятно не си доспиваш. Ако няколко поредни вечери не се наспиваш добре, мозъ­кът ти не е в състояние да презареди и съответно не си в състояние да мислиш ясно. Постарай се да спиш поне седем-осем часа здрав сън на вечер. Избягвай кафе­то след 16 ч., изключвай ком­пютъра, телефона и други­те подобни джаджи преди лягане и намалявай отопле­нието, 3а да не е прекалено горещо в спалнята ти.

…всеки ден около 16ч. и умората изчезва около 18 ч.
Обикновено човешкото тя­ло се изтощава за около два часа в късния следобед. При­спива ти се още повече, след като похапнеш пакет мазен чипс или изпиеш някое мокачино в отчаян опит да живнеш поне малко. Ето ти пра­вилния начин да се справиш с умората: стани от стола и се протегни, направи си 10-минутна разходка навън, 3а да подишаш свеж въздух и/или пийни чаша студена вода или хапни нещо с високо съдържа­ние на протеини като шепа ядки или кисело мляко.

 

 

 

Кой иска повече енергия?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още: