Неприлична дума: как да отучите детето от обидните думи, които употребява?

Ти лайф за Лекува

Неприлична дума изрича всяко дете. Случва се да я чуе, да я запомни, но да не я изрече правилно. Дори и така да е, неприличната дума си остава неприлична


Сега какво да правите – да обяснявате ли, или само да се засмеете.

В никакъв случай не се засмивайте. Наследникът ви ще реши, че е много оригинален и доста често ще започвате да чувате лошата думичка в онзи контекст.

Детето ви все някой ден ще научи олигофрен и други подобни, така че нямайте угризения на съвестта.

Не се надявайте да ви се размине деликатната родителска работа с неприличните думи. Те идват от детската площадка или от детската градина, от по-големите роднини и приятели, от телевизора или даже от книжката, която му четете. Понякога ги чува и вкъщи, като някой от семейството се изпусне. Изобщо не се чудете, че веднъж ядосано сте изрекли „по дяволите“ или „мамка му“, а наследникът ви е запомнил. Нетрадиционното поведение на мама и татко е много впечатляващо.

Традиционното пък е заразително – изобщо не се надявайте, че детето ви няма да ругае, ако някой вкъщи често ругае

Изречена веднъж неприлична дума може да пропуснете покрай ушите си, за да не я затвърди хлапето. Но като я чуете втори път, вече не си правете оглушки.

Точно тук е тънкият момент – налага се да обясните значението, за да знае завинаги синът или дъщеря ви защо възпитан човек не бива да изрича тази дума. Какво в много други възпитателни казуси, и в този забраната работи по-надеждно, ако е разбираемо защо е наложена.

Принципно, вето без коментари поставяйте само върху „лайно“и подобни, които детето отлично знае какво значат. Попитайте на него ще му е приятно ли, ако някой го нарича така. Но защо е обидна например думата „педераст“ или „циганин“ ще трябва да обясните. Много внимателно, за да не създавате и непоносимост на сексуална или етническа основа. Може би ви се струва рано да възпитавате 4-годишния си син в т.нар. политическа коректност, но не е. Разбиранията се формират точно сега, така че е нужно да го просветите по правилния начин какво е това, защо се използва като обида, защо не бива да се използва към никой човек по принцип и към човек с нетрадиционна сексуална ориентация или друг етнически произход в частност. Трудно е, но се налага за много думи, които детето ще чуе навън и ще донесе вкъщи.

Много често децата употребяват думи, на които не знаят значението, но отлично са схванали контекста. Преценете какво да обясните, като имате предвид, че по този начин не само обосновавате забраната си и по-добре възпитавате, но и увеличавете речниковия запас на сина или дъщеря си. Не е неприлично да се знаят мръсни думи, неприлично е да се употребяват.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар