Рисунките на детето издават неговия характер и темперамент

Ти лайф за Лекува

Психолозите твърдят, че още от най-ранна възраст може да научите много за своето дете, за неговите преживявания, характер и темперамент, като се вгледате в рисунките му


Рисунките издават дори онова, което то не иска или не може да ви каже.

Емоционално стабилните деца използват много цветове. Фигурите не са твърде малки или прекалено едри. Освен това са пропорционално разположени и центрирани. В рисунката липсват големи празни зони. Всичко това психолозите тълкуват като признак на увереност, чувство на сигурност и безопасност.

Щастливите деца най-често рисуват всички членове от семейството. Детето може да рисува и себе си заедно с тези, към които изпитва най-силна привързаност. По-детайлното изобразяване издава особената любов към съответния човек. То се чувства най-близко до този, когото държи за ръка на рисунката. Ако всички членове на семейството се държат за ръка, на такова семейство може да се завижда, обясняват психолозите.

Смята се, че изображенията на хора с вдигнати нагоре ръце разкриват положителната нагласа на художника. Фигурите със свити юмруци издават песимизъм и агресивност

Ще разбере какво е моментното психологическо състояние на детето, като следите последователността на творческия процес. Най-напред на рисунката се появява най-важният за детето човек, а след това всички останали. Обикновено той е с най-голям размер. Ако детето прекарва повечето време с бабата, нищо чудно тя да е изобразена по-голяма от таткото.

Нерядко по-малките братчета или сестричета липсват от семейния портрет с обяснението, че спят в съседната стая. Това издава ревност и непримирение, че родителите отделят време и на другото дете.

Тревожен знак е, ако някой от семейството е нарисуван в профил или в гръб. Това е човекът, от когото
детето се страхува или с когото не се разбира добре. Много е възможно обаче да става дума за моментно състояние след скарване и отправяне на забележки.

Ако детето пропусне да нарисува себе си заедно със своето семейство, това издава емоционален конфликт и неудовлетвореност. Помислете дали му обръщате достатъчно внимание.

При децата под З-години, които все още не могат добре да изобразяват предмети и хора, психолозите анализират използваните цветове, форма и насоченост на линиите.

Към 3-годишна възраст в рисунките вече се появяват човечета от чертички и кръгчета. Обикновено тялото се асоциира с желанията и чувствата, а главата – с разума. Едрото тяло е белег на сила, а малкото издава неувереност. Детето започва да рисува с конкретен замисъл към четвъртата си година.

Щастливото, уверено в себе си дете прави плътни и отчетливи линии и използва ярки цветове

Нерешителното избира по-пастелни тонове и рисува, без да натиска достатъчно върху листа. Агресивното често чупи моливите, бързо изписва флумастера и къса листа от натискане.

Нормално е най-малките да използват 1-2 цвята, но по-големите употребяват минимум 5-7.

Доминирането на синьото издава спокойствие и уравновесеност. Зеленото свидетелства за независим и упорит характер. Червено предпочитат активните и лесно възбудими деца. Силно чувствителните често посягат към виолетовото. Кафявото показва отрицателни емоции, а черното -несъгласие и дискомфорт.

Ако детето рисува с ограничен брой цветове, почерня, твърде често ползва гумата за корекция, значи има проблем. Причина за безпокойство са мрачните, оскъдни и хаотични рисунки. Тревожен е и натрапчиво повтарящият се сюжет -например дъждовен, облачен пейзаж. Обърнете по-голямо внимание, ако са подчертани определени детайли от човешката фигура – големи уста, зъби, очи, препоръчват психолозите.

Ученикът, който несъзнателно си драска в тетрадката, докато слуша госпожата в час, също издава настроението си. Слънцата не говорят, че всичко му е наред, а че има нужда някой да му обърне внимание. Звездите са знак за оптимистичен характер. Сърцата показват, че детето се чувства претоварено от емоции, които сдържа.

Геометричните фигури -квадрати, правоъгълници, триъгълници, подсказват, че синът или дъщеря ви има практичен ум. Симетричните форми означават склонност към точност, ред, благоразумие. Но ако фигурите са с остри ъгли, издават агресия. Кръстовете изразяват чувство за вина.

Черните и бели квадратчета като в шах рисува човек, който се намира в неприятна или трудна ситуация

Пчелни пити говорят за търсене на подреден живот, мир и хармония.

Спирали, кръгове, вълнообразни линии рисуват затворените по характер хора.

Тънките дървета с голи клони издават разочарования. Разклонената корона и дебелото стъбло показват енергична личност, която в момента от нищо не се притеснява.

Цветя и листенца рисуват хора, които са чувствителни и обичат да помагат на другите.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар