Баща на 50? Нито е страшно, нито е странно!

Ти лайф за Лекува

Светските хроники преливат през последните месеци от новини за двама известни българи, които стават бащи на достолепна възраст

Мел Гибсън

На именития актьор Ицко Финци му се роди дъщеря 18 дни преди той да навърши 84 години. Иван Попйорданов, бивш директор на БНТ и на Сатиричния театър, на 79 очаква бебе тази есен. Майките са с над 40 години по-млади от бащите, защото към жените природата не е така щедра при създаването на потомство като към мъжете.

Не е проблем те да станат татковци и на късна възраст, а се вярва, че тогава децата им са много талантливи. Това е мит от гледна точка на биологията – множество изследвания доказват, че не съществува пряка зависимост между възрастта на бащата и способностите на детето, пише „Всичко за семейството“. Но за легендата си има основания – те са свързани с психологическите предимства, които мъжете, станали родители след 40-50 години, осигуряват на наследниците си.

Зрелият човек по-спокойно възприема света. Житейският опит му позволява в по-голяма степен да прогнозира събитията. Всичко това създава у детето емоционална стабилност и чувство за защите-ност. Късният баща повече се занимава със сина или дъщеря си, помага за развитието на способностите им. Според изследванията общуването с него е особено ценно за логическото мислене.

По-възрастните татковци се отнасят по-отговорно към възпитанието и се стремят да осигурят възможно най-добро образование. Те обикновено са направили кариера и са финансово по-стабилни. Обществените им позиции са отличен стартов капитал за децата.

Търпението на бащата е голям плюс, но голям минус може да дойде от по-малкото енергия да играе и да се забавлява с детето. Според изследванията бащата на средна възраст е по-склонен на нежности -прегръдки, целувки. Това се отразява добре и на двата пола, но синовете страдат, ако няма и силови игри с татковците. Психолозите обясняват, че това е имитация на борбата, която предстои на житейския тепих. Момчето се опитва да събори „великана”, да се освободи от хватката му и тези емоции са много важни за психическото му развитие.

Минус за самочувствието и на детето, и на бащата е също, че често се налагат обяснения за роднинската им връзка, че възрастният мъж не е дядо, а татко. Психолозите съветват това да бъде отчетено като риск и детето да бъде подготвено.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар