Вещиците – не задължително лоши и зли!

Малко любопитна информация за едни по-различни вещици


За разлика от християнските твърдения, според които вещицата е злобна жена, която лети на метла и служи на дявола, вещица в старославянския език означава „веща (знаеща) майка“. Коренът на думата -„вещ“, има смисъл на знаещ, компетентен.

При славяните това не е обозначение на тъмната същност на човека и още по-малко има негативен смисъл. Вещици е прието да се наричат мъдри жени и жени, които умеят да боравят с магия.

Магията на славяните най-често е обърната към светлите сили и силите на природата. Така че вещицата не носи нищо лошо. Вещици славяните наричат и жените, които помагат при раждането, и гадателките, и просто жена, заемаща определено положение в обществото.

Смята се, че в старославянския свят по-вечето или дори всички жени са притежавали магия (в една или друга степен). Някои, естествено, на. нивото на гаданията и обредите; други на по-дълбоко и по-мощно ниво. Но повечето жени с възрастта и помъдряването, опознали тегобите на живота, изучили всички наставления и знания на предците, стават вещици. Те умеят да използват магическата сила на природата, свързвайки се с тайнствените сили на задгробния свят и прилагайки уменията си за добри или за лоши цели.

Славянските вещици знаят всички обреди, различни заклинания, нашепвания. Ако у човека възникне предположение, че е урочасан, към кого да се обърне, ако не към вещица, за да му помогне!? Преди засяването на реколтата или преди първата жътва вещицата задължително трябва да прошепне заклинание над полето, за да може духовете на Земята да облекчат тежкия труд.

Започвайки от построяването на къща и завършвайки със сватбата, повечето събития в живота на славяните са съпровождани от присъствието на Вещите майки, които даряват своята сила и помагат да се призоват нужните сили на Природата, за да може славяните езичници да живеят в тясна връзка със световете и да не забравят кои са всъщност.

Разбира се, в резултат на дивите преследвания на вещиците в Европа (където те са подлагани на нечовешки изтезания и мъчителна смърт), на активната пропаганда за ужасяващата същност на всички мъдри жени, самата дума вещица претърпява силно понятийно изменение. Днес под вещица се разбира прегърбена старица, съпътствана от черна котка, а средството с което се придвижва, е метла.

И все пак, колкото »повече хората познават истинското значение на тази дума, толкова по-бързо тя ще бъде забравена като страшен сън и най-накрая всичко ще застане на своите места.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар