Научете децата да уважават парите

Те обичат да ви късат нервите в магазина, като искат да им купите поредната играчка

Young girl with dollars

Пазарят се за следващото кино още преди края на прожекцията, никога едно кръгче на въртележката не е достатъчно, не можете да ги свалите от клатушкащото се моторче в хипермаркета.

Ами нормално – децата не разбират, че почти всичко в света, който ги заобикаля, струва пари. Трудно спечелени от техните родители.

Но и мнозина възрастни имат проблем с управлението на сметките. Често им се случва да излязат на червено още преди да са преполовили времето до следваща заплата.

Личното счетоводство се учи. Колкото по-рано, толкова по-добре. Детето от малко трябва да знае парите за какво служат и откъде идват.

Ако е прието в компанията, където работите, може да го заведете в офиса, за да види колко време и усилия на възрастните отнема изкарването на заплатата. Така няма да приема за даденост банкнотите в портфейла на мама и тате.

След като изясните, че те идват след много труд, ще трябва да научите детето как се разпределят. То е част от семейството и е съвсем редно да знае какви са разходите в семейния бюджет. Не е нужно да внушавате тревога и несигурност, дори с мъка да връзвате двата края. Достатъчно е делово да обясните, че първо се налага да купите храна, за да не сте гладни, да платите електричеството, за да е светло и топло вкъщи, да напазарувате нови дрехи, защото старите са омалели.

Все пак с детето под 4-5 години не затъвайте в много подробности за разходите. Ще го объркате, като изредите всичко, което то не може да разбере. Споменете големите неща и най-вече тези, които са жизнено важни и то ги вижда. После кажете, че след плащането на всички тези неща, ако останат пари, ще купите мечтаната кукла. Така детето ще разбере защо не може да вземете всички играчки в магазина сега и веднага.

Това не е жесток урок. Това просто е част от живота. Дори най-богатите, ако правилно възпитават децата си, не задоволяват всяка тяхна прищявка само защото могат да си я позволят финансово. За всеки човек е важно да степенува необходимости, приоритети, цели, желания. И понеже те много често са свързани с пари, няма как да учите детето да управлява живота си, без да го учите да управлява парите си.

Изисквайте непременно да ви върне парите – кредитната дисциплина е задължителна. Чак лихва може да не слагате, макар че някои родители го правят точно както е при банките. Леко е прекалено между роднини, но и това обяснете.

От парите в първата кутия детето може да харчи когато и за каквото иска. Не допускайте обаче да бърка във втората и в третата, като свършат тези “ джобни“. Подчертайте, че двамата не сте предвиждали подобни прехвърляния и че необмислените покупки объркват финансовите планове. Можете да го опишете картинно – всеки пакет чипс, платен от втората кутия, отдалечева къщата за кукли или специалната кола.

Това ще помогне на детето да започне по-добре да разпределя парите в трите кутии. Ще научите впрочем и много за характера му. Нали знаете, че възпитанието е от огромно значение, но хората все пак сякаш са програмирани по рождение. Едни предпочитат да живеят за мига (и удоволствието от пакет чипс), други винаги имат инвестиция, която търпеливо гонят.

И да, както винаги във възпитанието, личният пример на родителите е ключов. Много по-лесно ще ви е в създаването на финансова грамотност и дисциплина у детето, ако вие самите разпределяте приходите в семейния бюджет по пера за разходи. Прословутите пликове, с които вашите родители може би някога са ви възпитавали, вече не са на мода. Но същото можете да направите и във виртуалния тефтер на компютъра. Не е толкова въздействащо като да видиш празен плика с парите за ядене, защото си пазарувал сьомга вместо боб, но върши работа, пише „Всичко за семейството“

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар