Със сила се възпитават слабаци и насилници

Един от първите съвети, които почти всеки млад родител може да чуе за възпитанието на детето, е, че по-добре да плесне дупе, отколкото да бие дупище

vazpitanie-s-boi
Популярна българска поговорка. Може би и вас са ви пошляпвали като малки, пък това не ви е нанесло необратими поражения на психиката, както плашат психолозите.

Слава богу, поговорката вече не е всеобщо валидна. Според проучванията намалява процентът на българските родители, които възпитават с шамари.

Повече от половината не одобряват тази „школа“. По това сме в златната европейска среда. Над 80% от французите казват, че не биха се поколебали да използват сурови методи. А в Швеция едва един на петима родители признава, че би приложил силов метод за вразумяване на детето си.

Психолозите са единодушни, че възпитанието с насилие води до лоши резултати. Не става дума само за шамари, а и за крясъци, команди и други подобни силови методи. При това те сякаш се предават по наследство – битите деца често бият синовете и дъщерите си, като станат родители. Междувременно, бащите посягат и на жените си.

Едно от големите поражения на възпитанието с насилие е, че то руши вярата на детето в добрината на другите. Мама и татко са хората, които обича най- много, а тъкмо те му причиняват болка и обида. Какво да очаква тогава от онези, които дори не са му родители.

Насилието удря самочувствието на детето. То страда не само физически, а и емоционално. Заради обидата не може да разбере каква е причината да го ударите или да му викате, дори да се опитате след това да му обясните. Лошото поведение е наказано, но за момента, а ефектът от възпитателната мярка е съмнителен. В замяната на това рушите вярата му в способността да се бори и да отстоява мнението си.

Подчиняващото се на грубостта дете е много вероятно да развие подчиняваща се психика като възрастен, твърдят специалистите. Суровото възпитание му дава погрешната представа, че тези методи са единственият инструмент за постигане на цели. Така че то може да стане човек, който се предава пред силните и който едновременно с това тероризира слабите.

Не по-малка вреда нанасят родителите, които командват детето си. То свиква да действа по инструкции, страхува се, че ако не ги изпълни, следва наказание. Така не се учи на самостоятелното мислене и не тренира способността си да взема решения.

В България, повлияна за почти половин век от съветската педагогическа школа, повечето от днешните родители са възпитавани по „макаренковски“, т.е. насаждана им е „осъзната дисциплина“. Кой знае защо, това е най-популярната част от учението на прословутия Антон Макаренко, който впрочем прилага доктрината върху малолетни престъпници.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар