Защо приказките са полезни за емоционалното здраве на детето?

Специалистите съветват родителите на малки деца да им четат книжки всяка вечер преди заспиване

дете четене на книга

Този ритуал действа успокояващо и помага за плавния преход към съня. В ранна възраст той повишава коефициента на интелигентност и възпитава любов към четенето. Вечерният обичай минава на заден план, когато детето се запознае с буквите и се научи да чете само.

Въпреки това момичетата и момчетата нерядко настояват за възстановяването му. И не без основания, твърдят психолозите.

В детска възраст информацията се обработва и възприема различно в зависимост от това дали е прочетена, или чута. Степента на осъзнаване се изравнява чак на 13-14 години. Т.е. нужен е дълъг период от време, за да се достигне пълноценно възприемане при самостоятелно четене. Има значение дали детето рядко посяга към книгата, или е натрупало добър читателски опит.

Ако то гледа на четенето като на задължение и скучен ангажимент, най-вероятно няма да го обикне. Но шансовете са по-големи, когато забележи, че родителят се забавлява, докато му чете. Заедно изберете заглавия, които може и да не са включени в препоръчителния списък, но разчитате да ви доставят удоволствие.

В опознаването на живота литературата може да играе важна роля. За детето е по-интересно да обсъждате и анализирате постъпките на героите от книгите, вместо да слуша съвети в повелителна форма. Четенето на глас понякога провокира разговори на значими теми.

В художественото слово се срещат 50% повече редки думи, отколкото във високорейтингови тв предавания или в разговори между връстници. Контекстът много помага за разбирането на непозната лексика. Но е желателно да прекъснете четенето и да обясните думата. Пропуснете ли момента, изпускате и възможността да обогатите речника на вашия наследник.

На границата между детството и тийнейджърството момичетата и момчетата често започват да губят усещането си за принадлежност, смятайки се за неразбрани и неприети от своето обкръжение. Добрата литература е един от начините да разберат, че не са сами.

Чувството за сигурност е едно от най-важните неща, които родителят внушава на детето си. Точно това усещане създават четенето на глас и близостта между четеца и слушателя.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар