Жените живеят повече от мъжете! А защо?

Според статистиката жените изпадат в депресия 2 пъти по-рядко от мъжете, защото не се страхуват да споделят проблемите си, да поплачат, да покажат слабост – а всъщност в това е силата им. И в естрогена, разбира се.

Жените са по-издръжливи на болести

Жените са по-издръжливи на болести

Средно в света продължителността на живота на жените е с 5 години повече, отколкото е на мъжете. Еволюционното обяснение за устойчивостта на жените към заболявания се крие в механизма за приспособяване, който осигурява здраво потомство и неговото оцеляване. В миналото слабата и болна майка е означавала присъда за малкото. Естественият подбор е давал възможност за оцеляване на жените с по-здрав организъм и по-дълъг живот. Ролята на бащата в грижата и възпитанието на малките е била по-малка. Именно с това учените обясняват половите различия в устойчивостта към заболявания, като дават предимство на жените.

Издръжливостта на жените

Тя се проявява още в утробата. Рискът от смърт в утробата или през първата година при момчетата е с 20-30% по-голям. Според британски учени от тук идва и повишената им уязвимост от неблагоприятните фактори при по-късното съзряване на организма. Момичетата съзряват по-бързо още в утробата и имат повече шансове за оцеляване при преждевременно раждане.

Всемогъщият естроген

С настъпването на полова зрялост защитните сили на жените са под силното покровителство на половите хормони естрогени. Те влияят благоприятно на повечето метаболитни процеси, регулират черния дроб, сърдечносъдовата система, подобряват кръвоснабдяването, неутрализират действието на свободните радикали и предотвратяват развитието на невродегенеративни заболявания. Те имат изявено противовирусно действие – срещу грип, СПИН, ебола и хепатит. Естрогените предпазват не само тялото, но и психиката на жената: според американски учени естрогените блокират негативното действие на стреса върху мозъка.


При мъжете тестостеронът е в пика си между 15-ата и 24-ата година, когато хормонът бързо превръща момчето в мъж, но само физически: частите на мозъка, които отговарят за взимането на решения и оценка на риска, се развиват по-бавно от мускулатурата. Тестостеронът повишава мускулната маса, изгаря мазнини и поддържа плътността на костите – при дефицит мъжете развиват захарен диабет, метаболитен синдром, депресия. При повече тестостерон пък страда сърдечносъдовата система – мъжете се сблъскват с проблеми на сърцето 10-15 години по-рано от жените. Всъщност тестостеронът намалява нивото на „добрия“ холестерол и стимулира повишаването на кръвното налягане. А естрогенът при жените защитава сърцето и кръвоносните съдове.

Смъртно опасно срещу опасно, но не смъртоносно

Женските хормони защитават жените само до определен момент. В периода на менопауза, с рязкото намаляване на естрогена се изострят хроничните заболявания или се явяват нови – артрит, остеопороза, астма. Изглежда, че в този момент шансовете на двата пола за оцеляване се изравняват. Но според статистиката не е така – дамите отново са с предимство в оцеляването. Защо? Мъжете влошават състоянието си с лоши навици и не обръщат внимание на различните симптоми, а жените се грижат повече за здравето си с балансирано хранене и профилактични прегледи. Дори в случаите с болести, при които рискът е еднакъв при двата пола (например меланома), жените се справят два пъти по-добре с оцеляването от мъжете.

Именно в това е силата на слабия пол: докато мъжете се оставят на болестите да ги надвият, жените съумяват да живеят със своите болежки.

Талисманите и амулетите са символи на здраве и дълголетие във фън шуй!

Искате ли да живеете по-дълго? Следвайте тези безценни съвети!

Това са най-мощните пазители на късмета – амулети и талисмани!

Удивително! Трябва да видите как помагат скъпоценните камъни и кристалите!

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар