Как се приготвя здравословно агнешкото месо?

Ти лайф за Лекува

Идеалният вариант е да го приготвите с много зеленчуци

агнешко месо

Как да го избирате

Съдържанието на мазнините и белтъчините не е еднакво в различните части от тялото на животното. В котлетите от приребрената част например има най-малко мазнини и най-много белтъчини. Месото от ребрата е най-богато на мазнини. В златната среда са бутът, плешката, подбедрицата и филето от карето (слабините).

Много често вместо агнешко в магазините ни пробутват шилешко, в което преобладават вредните наситени мастни киселини. Опитайте се да разпознаете двата вида месо по цвета и мазнината. Агнешкото е червено-розово, а шилешкото – по-тъмно. Агнешката мазнина е бяла, а шилешката – жълтеникава, пише вестник „Всичко за семейството“.

Смятано за едно от най-крехките меса, то влияе положително на храносмилателната система

Съдържащият се в него лецитин нормализира обмяната на холестерола и това обяснява присъствието му в много диети. По съдържание на белтъчини агнешкото се доближава до свинското, но съдържа повече желязо, магнезий, калий, йод, фосфор, цинк и витамини от групата В. Освен това не е толкова тлъсто, а мазнината му се усвоява по-лесно от организма, което го прави и по-полезно.

Въпреки това не бива да се прекалява с агнешкото.

Мазнините на всички меса от млади животни са съставени от късоверижни мастни киселини, които при свръхконсумация могат да проникнат в кръвообращението и да предизвикат запушване на кръвоносните съдове. Подобен ефект не се наблюдава при шилешкото и овчето месо, в които преобладават средно- и дълго-верижните мастни киселни. Вредата от тях се проявява при продължителна консумация.

За да компенсирате донякъде ефекта от мазнините, е добре да приготвите месото със зеленчуци. Идеалният вариант е в съотношение 1:3 или 1:4 в полза на зеленчуците, съветват диетолозите. Не е желателно обаче съчетаването със салати и сосове, приготвени с майонеза. По същите съображения избягвайте и сметаната – за десерт предпочетете плодове вместо сметанови торти и сладкиши. При кулинарната обработка на месото имайте предвид, че агнешката мазнина бързо се втвърдява и при охлаждане става на буци. Най-здравословният начин на приготвяне е печенето (на скара, на шиш, на фурна), при което значителна част от мазнината се стопява, пише вестник „Всичко за семейството“.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар