Три начина да си осигурите финансово здраве

Ти лайф за Лекува

финансово здраве

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ:

1. Когато си купувате дом, идеалната цена не трябва да надвишава три пъти размера на годиш­ния брутен доход на домакинството – или 2,5 пъти общия ви доход, ако сте двойка – плюс сумата; която успеете да платите като депозит.

2 . Общите месечни вноски за погасяване на кредити – включително ипотека, потребителски за­ем, лизингова вноска за автомобил и плащане по кредитна карта – не бива да са повече от 35% от брутния ви месечен доход. Някои специалисти биха разтеглили съотношението до 40%, но това ви.оста­вя много малко средства.

3. За да сте спокойни, когато се пенсионирате, спестените ви пари на възраст 65 години трябва да надхвърлят с 20 пъти желания ви годишен доход. Ако за нормален живот след пенсиониране ще ви трябват по 10 000 лева годишно, трябва да сте спе­стили около 200 000 лева. Разбира се, тази сума ще варира в зависимост от това докога ще останете на работа.

 

БЮДЖЕТНА ФОРМУЛА

Внимателно следите доходите си и записвате всеки разход. Но как да разберете дали харчите разумно парите си за неща като жилище, кредити и хранител­ни продукти? За ориентир вижте какво показва ста­тистиката за разпределението на средствата в едно средностатистическо европейско семейство.

32%: Разходи за издръжка – храна, дрехи, транспорт, грижи за децата, образование и здравеопазване.

25%: Разходи по жилището – ипотечни вноски или наем, данъци и сметки за комунални услуги. 18%: Свободно време и забавление – хранене в ре­сторанти, алкохол и цигари, билети за кино, театър и концерти, хотели, пътувания.

17%: Данъци – данък върху доходите и застраховки.

4%: Пенсионни вноски, спестявания и плащания по заеми.

4%: Застраховки – живот, здравна, на дома и авто­мобила.

 

 

Хранителен режим при високо кръвно

 

 

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар