Йога път към хармонията

Ти лайф за Лекува

Как да постигнем хармония с йога и защо дори и известните се увличат по нея?

 

Съвременното общество страда от редица „болести на цивилизацията”, много от които създават проблеми и понижават качеството на живота ни – например затлъстяването и наднормено тегло.

Каква е първата ти асоциация, когато чуеш за Лейди ГаГа? Със сигурност не е „йога“, нали? Но се оказва, че скандалната звезда е една от най- големите почитателки на източното учение. Достатъчно е да следиш по-отблизо постовете й в Туитър. Кой още? Няма как да пропуснем Стинг! Той, както и красивата му съпруга, практикуват йога повече от двадесет години! „Йога е едно пъ­тешествие, също като му- Винаги има какво да науча от нея и сякаш никога няма да видя края й“ – споделя певецът. Съвсем наскоро, през из­миналата вече 2011-а, по йогата се запали и друга звезда от световна вели­чина – Джон Бон Джоуви.

ЙОГАТА И НЕЙНИТЕ ТЕХНИКИ са едни от сред­ствата, които помагат на много хора да постигнат физическа и душевна хармония.

ЗНАЧЕНИЕ НА ДУМАТА„Йога“ е хиндуистки термин и означава „свързване“. По-точното и пълно значение всъщност звучи така: „Свързване на индивидуалното Аз с универсалното Съществу­ване“. Думата произхожда от древния език санскрит.

КОГА СЕ ПОЯВЯВА ЙОГА? Основните принципи на йогата са свързани с правилното дишане, упражнения, релаксация, диета, позитивно мислене и медитация. Сред об­ществото обаче думата се свързва най-вече със странните на пръв поглед упражнения и медита­цията. Да, те наистина изглеждат причудливи, но искаш ли традиционни, класически упражнения, добре е да избереш имен­но йога. Най-древните източници, където са споменати тези практики, датират от периода между 900 и 500 г. преди Христа. Споменава се като начин за медитация и светоусе­щане.

ОСНОВИТЕОсновната цел на йогата е постигане на хармония между тялото и душата. Много типи­чен при упражненията е плавният и бавен преход от едно положение към друго. Позициите трябва да се подбират много добре и изпълнението им да се следва изключител­но прецизно. Най-голямо внимание се отделя на дишането. То трябва да бъде плавно, ритмично и да следва специалната техника. Не по-малко важна е и релаксацията. По време на упражнения, трябва да си изключител­но съсредоточена само и единствено върху тях. Нищо друго не бива да отклонява вниманието ти. Абсолютно противо­показно е да провеждаш медитацията пред телеви­зора или под съпровода на неподходяща музика.

ВАРИАНТИТЕ НА ЙОГА

Йога винаги се приема като свързване с Бог. По­мага на хората, които я практикуват, да надраснат себе си – своето собстве­но его, да се опитат да надхвърлят границите на възможностите си. Модерната й, съвременна форма наричаме пауър йога. Тя заимства някои елементи и от популяр­ната система за упражне­ния, наречена „пилатес“, по името на създателя си.

Пауър йогата се явява американският вариант на класическата Ащанга йога. Самото й наимено­вание говори за енергичност и голяма физическа активност по време на практикуването.

ПРЕДИМСТВАЙогата е идеалното о* упражнение за теб, ако ежедневието ти е натоварено и нямаш време да се отпуснеш сред природата, или пък ако джогингът и дългите разходки в парка просто не са ти на сърце. Йогата е комплекс от упражнения, които още в началото ще те накарат да почувстваш о- положителна промяна 5 във физическата си кондиция. Тя ти помага да се отърсиш от хроничния стрес, който за съжале­ние се превръща в често диагностицирано състоя­ние при все повече хора. Специалните практики за релакс ще ти помогнат да се отървеш от напре­жението и умората в мус­кулите. Много вероятно е да почувстваш и подобре­ние в областта на кръста и целия гръбначен стълб, както и да активизираш кръвообращението си.

ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ЙОГА­ТА ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛОВсяко едно упражне­ние въздейства по спе­цифичен начин на орга­низма ти. Йогата оказва влияние не само на фи­зическата ти кондиция, но и на психическото ти състояние. Упражнени­ята, както и Йога фило­софията като цяло, имат изключително благотвор­но влияние върху човека. То ти помага да лекуваш не само своето тяло, но и душата си. Сама ще забележиш, че дори да си много уморена, упражне­нията бързо ще те върнат в кондиция. Те могат да ти помогнат и да поддър­жаш здравословно тегло, както и да отслабнеш, ако спазваш и подходящ хранителен режим. Едва ли ще повярваш, но резултатите от наглед статичните упражнения могат да се сравнят с тези от доста по-динамични занимания, ка­квито са степ-аеробиката и фитнесът например. И не е само това – по­средством йогата можеш да оформиш мускулите си не по-зле, отколкото докато се потиш над уредите в залата. Ако за­ниманията ти са редовни и упорити, твърде скоро ще забележиш промени във фигурата си – тя ще стане стегната.

ПОЛЗАТА ТИ ОТ ЙОГА оба­че далеч не се изчерпва само с това. Хората, които практикуват уп­ражненията редовно, са в по-добро душевно здраве, защото изпитват все по- малко негативни емоции. А именно те са първоп­ричината за умората, стреса, постоянно лошо­то настроение. Няма как да не ти направи впечат­ление, че способността ти да се концентрираш също ще се подобри значително, започнеш ли да се занимаваш с йога редовно.

Как известните наистина поддържат телата си!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар