Слънце в косите

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Под вредните UV лъчи кожата лесно изгаря. Косата – не, но това не означава, че тя не може да бъде  увредена!

ЗАГУБА НА БЛЯСЪК

На плажа искате да сте ослепителни. И на партита след края на безгрижния ден. Само че, докато се наслаждавате на топлите слънчеви ласки и морската вода, често полагате грижи единствено за кожата си. Пренебрегвате фактът, колко безпощадни могат да бъдат към косата ви слънцето, сухият вятър и со­лената вода. Какво се случва? Нарушен е гладкият рогов слой на косъма, струк­турата му е увредена, той цъфти мно­го по-лесно и губи блясъка си. Цветните пигменти изсветляват и косата може да заприлича на слама. Освен това в топ­лите дни мастните жлези отделят голя­мо количество секрет и кожата на гла­вата става по-раздразнителна. Не бива да забравяме, че скалпът е подложен на същите въздействия, на които и кожата по тялото – зачервявания и сухота.

БОТОКС ЗА КОСА

За да върнем добрия вид на косата, трябва да помогнем на скалпа да поддър­жа нормалния си воден баланс, т.е. да му дадем възможност да се храни по-добре и да бъде достатъчно хидратиран. Така косъмът ще получава необходимите му вещества чрез подобряване на цирку­лацията на кожата. В нашето тяло ба­лансът на течности се контролира от редица механизми, но един от основни­те му помощници е минералът натриев хлорид (Шуслерова сол №8). Солта раз­пределя течностите в организма и така подпомага нормалната им хидратация. Ако искате да подобрите състоянието на скалпа и на косата си, изпробвайте тази хитринка. Вечер разтворете 20 таблетки от Шуслерова сол №8 в чаена чаша гореща вода, оставете я да из­стине и втрийте в скалпа и корените на косата. Увийте косата си с кърпа и я оставете така колкото е възможно по- дълго. На следващата сутрин измийте косата, както обикновено. Тази програ­ма е особено подходяща при суха кожа на главата и пърхот. Добре е да я правите 3-4 седмици особено при резки темпера­турни промени, каквито често има през лятото. Ако съчетаете тази биохимич­на вода за коса с подхранваща маска, ще подобрите вида на косата, тя ще бъде по-плътна и лъскава, сякаш сте инжекти­рали ботокс, който да изпълни всеки ко­съм.

КАКВО ОЩЕ ДА ПРАВИТЕ?

✓ Избягвайте да излагате косата си на показ, когато слънцето е най-силно, а това означава в периода между 12 и 16 часа. Може да я предпазвате с шапки или шалове. Освен практич­ни, те могат да освежат и летния ви гардероб и няма нужда да се при­теснявате дали прическата ви е в перфектно състояние. Задължително се въоръжете и със слънцезащитен спрей, специално предназначен да за­щитава косата.

✓ След плуване, без значение в басей­на или в морето, е добре да изплакне­те косата с прясна вода, защото от солта се образуват кристали, които привличат още повече слънчевите лъчи и косата се нагрява по-лесно. Хлорът в басейните също е вреден.

✓ Ако боядисвате косата си, може да защитите цветните пигменти с помощта на серия продукти, които имат вградени UV филтри – шампо­ан, балсам, маски, лак, което ги прави добри помощници срещу лятното слънце.

✓ В края на деня, изпълнен с плажни емоции, ухажването на косата про­дължава с подхранваща грижа, която отмива следите от морската вода и слънцето. Добре е шампоанът и балсамът, които използвате, да съ­държат натурални масла, за да може косата да си върне еластичността и блясъка. След измиване може да нана­сяте олио, което омекотява и също подхранва косъма. Освен това го за­щитава от топлината на стилизира­щите уреди – преса и сешоар.

 

 

 

Трикове за здрава коса

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар