Как да изберем своя парфюм?

промоции

Когато купувате аромат, е важно да изпробвате правилно уханието, да се съобразите със сезона и не на последно място – с повода.

Първата проба – на хартия

Когато нямате ясна идея или просто искате да опи­тате нещо ново, безразбор­ното пръскане на различ­ни аромати по ръцете в парфюмериен магазин не само няма да ви помогне за избора, но и ще ви обър­ка окончателно. Защото и пробата си има свои правила. В това отношение книгата „Парфюми“ на Калина Гарелова (изд. „Сиела“) е много полезна, тъй като авторката доста точно описва най-добрия начин за първа среща с даден аромат. Имайте предвид, че от парфюм до парфюм има огромна разлика. Някои изветряват за 20 минути, други се задържат до 5 часа върху кожата. Затова не бързайте с избора, а по-до­бре изчакайте, за да види­те как и колко дълго ще „стои“ харесаното ухание върху вас. Бъдете подгот­ вени и за промените – в на­чалото то се долавя по един начин, после преминава в други нюанси, а на финала ще го усещате по-различно. Това зависи от съставките на аромата, а и от вашата кожа. Доказано е, че един и същ парфюм ухае по различен начин върху раз­личните хора. Най-точният аромат личи на хартиена лентичка (тогава кожата не влияе). След това опитайте парфюма и на китката (не зад ухото). Така ще може да прецените от разстояние как стои на кожата ви. Едва на финала опитайте и зад ухото или в ямката на шия­та, за да прецените дали мирисът ви понася, когато е в близост до носа.

Сезонна дилема

Дали даден парфюм пасва на определен сезон, зави­си и от личното усещане. Въпрос на индивидуална преценка и вкус е дали да ползвате тежък аромат през лятото или ефирен през зимата. Ако реши­те да избирате според сезоните, то ето някои правила, с които може да се съобразите. През про­летта например, освен традиционните рози, ириси, жасмин и магнолия, може да потърсите и парфюми, в които се долавя аромат на земя, пръст, свежа трева. Не става дума да търси­те конкретно такива съставки, а цялостното усещане от аромата да създава илюзията за току-що разбудила се за живот природа. Лятото е богато не само на цве­тя, но и на подправки. Така че се ориентирайте към подобни аромати. Есента е не само узрели плодове, а и изтън­чен мирис на кашмир, карамел, горещ шоко­лад и изобщо миризми, които се асоциират с нещо топло. А зимата ухае на кедър, кехлибар, цитруси, канела и малко тамян.

Важна е и крайната цел

Когато избирате парфюм, е много важен и поводът. Защото не е все едно дали купувате за мъж или жена, за рожден ден или по принцип. За да не се чудите дали харесаният от вас аромат ще подхож­да за случая, ето и малък ориентир, който би могъл да ви е от полза. Мирисът на лавандула, салвия, цитруси, камфор, дървес­ни нотки – например мъх или папрат, са характер­ни за мъжките аромати. Женските ухаят на цветя, плодове и сладки под­правки – като ванилията. Разбира се, всяко прави­ло има изключения, но с този ориентир няма да сбъркате. Когато купу­вате парфюм за подарък, не търсете голям фла­кон. По-добре изберете малък – от 30 мл, защото може да сте направили грешка с избора. Важна е и възрастта на получа­теля. Младите момичета биха се зарадвали и на нещо по-екстравагантно и нестандартно. Докато за възрастните жени силните и много цвет­ни аромати не са добър избор.

Според шведските учени Петер Олсон и Матиас Лacка единствената молекула, към която мъжете проявяват по-силна обонятелна чувствителност от жените, е алдехидът bourgeonal, който всъщност мирише на …момина сълза.

 

 

 

Лятна свежест в няколко капки

 

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар