Пазаруване по интернет: тънкости и клопки

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Както си седим вкъщи, пред компютъра, купуваме с лека ръка. Но неусетно се увличаме и пилеем пари. Как да харчим разумно в мрежата?

Няма обикаляне по магазини­те, няма груби продавачки или мърморещи съпрузи, няма дори чакане на опашка пред касата или липса на вашия размер. Правят дори сезонни разпродажби като в обикновените магазини, може да разглеждате по сто пъти една и съща блузка, без някой да ви „диша“ във врата и да ви подканя „какво толкова му мислите, за тия пари…“. Това е идеалният шопинг! И все пак трябва да помислим за плюсо­вете и минусите на пазаруване­то по интернет.

Бонусите:

✓ пести време и нерви

✓ има богат асортимент и всички размери

✓ дрехите и обувките не са пробвани от други клиенти преди вас, както е в търговски­те центрове

✓ пести пари – повечето големи интернет търговски вериги предлагат стоките на по-ниски цени, отколкото в магазините, защото самите те пестят от наеми за поме­щения и заплати на персонала. Освен това може да пазарува­те „на едро“ (групово с прияте­ли – като един клиент) и да ви намалят цената за количество

✓ дават допълнителни от­стъпки (например пазарувате от сайта на производителя). По-ниската цена може да дойде и ако си купите нещо от чужбина, когато там има празнично намаление, а у нас не (например по време на ка­толическия Великден, който не съвпада с православния)

✓ веднъж станали клиент на интернет магазини, получа­вате редовно съобщения за всички стоки на акция и разпро­дажби

✓ често ви дават подаръци към поредната покупка като постоянен клиент, които мо­гат да бъдат и под формата на ваучери за определи суми

✓ предлагат се и специални карти за намаления при пазару­ване, в които трупате точки след всяка покупка за отстъпка при следваща

Минусите:

✓ нямате възможност  да пипнете и огледате подробно отвътре и отвън дрехата или друга избрана вещ, за да преце­ните по-добре качество­то й.

✓ доста често се случва цветът на стоката от снимката да не отговаря на действителния цвят (това може да се дължи и на техническите характе­ристики на вашия компю­тър, с който пазарувате по интернет)

✓ понякога таксата за доставката е възможно да покрива разликата в цена­та на стоката в магазина и всъщност да не ви излиза по-ев­тино – проверете и ако е така, по-добре пазарувайте на живо

✓ по-сложно е да прецените кой размер да си купите по таблицата в интернет сайта, отколкото в пробната на мага­зина, и рискувате да сгрешите опасността да загубите чувство за мярка при харчене­то на пари – много по-лесно ви ги „измъкват“ виртуално, отколкото от портфейла

5 основни правила

  1. Най-изгодно е да пазарувате козметика, битова електроника и детски играчки.
  2. Повечето марки предла­гат стоките си на по-­евтини цени в интернет магазините си, отколкото в бутиците.
  3. Качествени копия на луксозни дрехи, обувки и ак­сесоари от нови колекции са на 2-3 пъти по-ниски цени.
  4. Най-сигурната гаранция за качеството на стоките в даден интернет сайт са отзивите на купувачите. Можете да видите коментарите им в сайта или чрез личната оценка на ваши приятели и познати.
  5. Питайте за възмож­ността поръчаната дреха или обувки да ви бъдат доставени с куриер в два размера и да върнете об­ратно единия – така няма опасност да не ви стане. Някои интернет доставчи­ци предлагат тази услуга срещу скромна допълнител­на такса, но си заслужава.

Съвет:

Внимателно четете усло­вията за пазаруване всеки път и във всеки интернет сайт – понякога има промени, които може да ви изненадат неприятно при доставката на покупката.

 

Вижте и нашия нов онлайн магазинПО-КРАСИВИ/SHOP

 

 

Новият оргазъм – Шопингът!

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар