За да подобрите паметта си, не забравяйте да живеете и да се храните правилно

промоции

Всяка индивидуална програма за подобряване на паметта трябва да включва здравословно хранене, редовно спортуване и намаляване на стреса – все фактори, който укрепват мозъка.

ХРАНАТА: хранене за памет

Онова, което ядете, увеличава или намалява оксидацията и възпалението в мозъка. Избягвайте тези храни.

  1. Рафинираната захар подтиква тялото да отделя хормона инсулин, който е провъзпалигелен агент. Ограничете приема.
  2. Трансмазнините са възпалителни агенти в преработените храни, които съдържат хидрогенирани растителни масла. Избягвайте ги.
  3. Хранителните токсини също могат да отключват възпалителни процеси в мозъка.
  4. Инве­стирайте във филтър за вода и наблегнете на консумацията на органични храни.

КОМПЛЕКС МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ: храна за невроните

Вземайте комплекс мултивитамини и минерали, който ще ви зареди с антиоксиданти, противовъзпалителни нутриенти, които ще ви помогнат да овладеете отслабването на паметта. Потърсете продукт, който набавя дневната доза от следните нутриенти: Витамин А; Бета-каротин и други каротеноиди; В витамини; Витамин С; Витамин Е; Цинк; Мед; Манган; Селен; Хром.

 

ФОСФОЛИПИДИ: жизненоважни липиди, които намаляват с възрастта

Фосфолипидите спомагат за оформянето на външната мембрана на невроните, като улесняват общуването между мозъчните клетки. С напредването на възрастта те намаляват, което не се отразява добре на паметта.Тъй като човек не може да си набави достатъчно фосфолипиди с храната, най-добре е да ги взема под формата на суплемент. Потърсете продукт, който съдържа общо 200 До 300 мг фосфолипиди — фосфатидилсерин, холин и инозитол.

 

ЕСЕИЦИАЛНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ: мазнините, които не бива да забра­вяте

Есенциалните мастни киселини са важен компонент в мембраната на невроните и съхраняват паметта. Всеки ден вземайте 2 супени лъжици масло от ленено семе, което е отличен източник на мастни киселини.

 

АЦЕТИЛ-КАРНИТИН: спира „старческите петна“ в мозъка

Ацетил-карнитинът подобрява паметта. Учените смятат, че този нутриент повишава ге­нерирането на енергия в мозъка, подобрява функционирането на глутаматните рецептори, които отговарят за ученето, и спира образуването на липофусин — пигмент, отговорен за об­разуването на „тъмни петна“ в невроните, като влошава паметта. Вземайте от 250 до 2000 мг на ден.

 

Хранителни алергии също допринасят за отслабването на паметта. Най-разпространените алергени са пшеницата, млякото и царевицата. Ако забележите „пропукване“ в паметта, ограничете консумацията на тези храни, които влошават възпалението в организма, включително в мозъка.

 

ГИМНАСТИКА ЗА УМА: лицеви опори за паметта

Всяка дейност, която стимулира и напряга ума – играта „Скрабъл“, кръстословиците и изучаването на чужд език, помага за запазване на бистрата памет. Хората често оставят ума си да мързелува. Седенето пред телевизора часове наред атрофира мускулите и мозъка. Мозъкът също е мускул и трябва да се използва, за да не залинее.

 

На българския пазар се предлага хранителната добавка Виногин Макс, която не замества разнообразното хранене, но е чудесно допълнение към правилния режим на хранене за подобряване на паметта. Виногин Макс съдейства за подобряване на оросяване на тъканите и органите, от което следва засилване на паметта, по-лесна концентрация, по-трудно изстиване на ръцете и краката и прилив на жизненост и енергия.

 

 

Студени крайници и още от най-честите проблеми на ходилата – ето решенията!

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар