Пази кожата си от слънцето!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Помниш ли времената, когато се мажеше с бебешко олио, за да хванеш по-бързо тен? Те отдавна отминаха и сега е време да се погрижиш за кожата си през лятото.

 

Няма как да не знаеш, че предпазването на кожата ти от ултра­виолетовите лъчи е жизненоважно за теб не само лятно време, а през цялата година. Тези лъчи са два типа – А и В, като и двата от тях са невидими и най-вече – доказано вредни, тъй като причиняват изгаряния, преждевременно състаряване, както и рак на кожата. Трябва да си нащрек дори в мрачните дни, тъй като ултравиолетовите лъчи проникват и през облаците. Да не говорим, че с изтъняването на озоновия слой, вредното въз­действие на слънчевата радиация се увеличава. Това е още един рисков фактор за различни видо­ве рак на кожата, сред които и най-опасният – злокачественият меланом.

 

Въпреки цялата информация, която имаме, все още много от нас свързват слънцезащитните лосиони само с периода, в който са на плажа или край басейна. Изследванията сочат, че човек ползва средно около половин шишенце лосион годишно, което, разбира се, е крайно недоста­тъчно. Ултравиолетовите лъчи оказват своето вредно въздейст­вие непрекъснато, когато си на открито – независимо дали си на плажа, в полето, в планината или на улицата. Те се отразяват от сняг, пясък, вода. Нещо повече – проникват дори и през стъкла­та. Изкуствените източници на ултравиолетови лъчи, използвани в солариумите, са не по-малко опасни.

 

ПРИ КОИ ХОРА ИМА НАЙ-ГОЛЯМ РИСК?

Колкото по-светла е кожата ти, толкова по-бързо ще изгориш на слънце. Хората с по-тъмна кожа обаче, които хващат тен по-лесно и без да изгарят болезнено, също не бива да се чувстват в безопасност. Те трябва да знаят, че ултравиолетовите лъчи не­минуемо поразяват и тях. Освен това, трябва да бъдеш особено внимателна и предпазлива, в случай че:

  • имаш бенки и лунички по кожата си;
  • в семейството ти има случаи на рак на кожата;
  • често излагаш големи части от тялото си на интензивна слънчева светлина, работиш или спортуваш в планината;
  • страдаш от автоимунно заболяване (напр. Лупус еритема- тозус);
  • претърпяла си трансплантация на орган;
  • приемаш орални контрацептиви, някои видове антибиотици или някои видове противовъз­палителни лекарства, диуретици или трициклични антидепресанти

 

Правилният избор на слънчеви очила

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар