Пророческа дарба има всеки от нас?

Сериозните учени говорят за съществуването на пророческа дарба още от 2010 година

Тогава, на тема пророческа дарба, авторитетното издание „Списание за личността и социалната психология” след много експертизи все пак приема за публикуване статия за… ясновидството. Това става своего рода признание, че феноменът трябва не да се третира като мракобесие, а да се изучава.

Авторът на статията – психологът Дарил Бам от Корнуелския университет, описва експериментите, които провежда в продължение на осем години. Той прави извода, че човек е способен да предвижда бъдещето. Нещо повече, върху поведението му влияят събития, които все още не са се случили.

В изследването на Бам за това дали има или няма пророческа дарба участвали повече от хиляда доброволци

За основа той взел известен експеримент, потвърждаващ съществуването на т.нар. прайминг. Същността на опита е проста. На анкетирания се демонстрира радваща окото картина – например зелена ливада с бели козички. Но преди това на екрана се показва дума с отрицателен смисъл – например „гадост“. В следващата серия експерименти радостните картини се предшестват от „хубави“ думи като „красота“, „прелест“и т. н.

Реакцията на повечето доброволци е следната

След „лошите“ думи им трябва много повече време, за да признаят картината за приятна, а след „хубавите“ думи – съответно по-малко. Именно това е праймингът, или т.нар.
преднастройка, призната от психолозите.

Дарил Бам направил и обратния експеримент

Отначало на доброволците показвали картини, които те също трябвало да оценят емоционално. И едва след оценката на екрана се появявала дума – „лоша“ или „хубава“. На едни доброволци им трябвало повече време, за да признаят картината за приятна, на други – по-малко, както и в предишния експеримент.

И ето в какво се състои чудото

На първите, които не бързали, след това обикновено им се падали „лоши“ думи. Те сякаш влияели на предшестващата оценка, макар че не би трябвало да е така от материалистическа гледна точка.

Излизало, че събитията от бъдещето управлявали това, което се случва в настоящето. Истинска мистика!

В друг експеримент на доброволци показвали лист с множество думи, които след един час те трябвало да си спомнят и да запишат. Естествено, спомняли си далеч не всички думи и не веднага. Експериментът завършвал с това, че участниците трябвало да напечатат някои думи от първия списък, избрани произволно и показани от компютъра.

Оказало се, че доброволците запомняли по-бързо напечатаните от ненапечатаните думи

Ако съвпаденията са случайни, то резултатът би бил 50 на 50. Именно така се получава, ако дълго хвърляме монета и следим какво се пада – ези или тура. А при експеримента резултатът бил 53,1 на 46,9.

В експериментите на Бам 53,1 % съвпадения (например приятна картина – забавеното й оценяване – „лоша“ дума) показвали съществуването на феномена ясновидство, или прорицание. Резултатът – 3 процента чудо! Не е никак малко…

Източник: dzen.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар