Ново проучване: Подсладител води до инфаркт и инсулт

„Степента на риска не е малка“, каза водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън

Подсладителят еритритол, който се използва като заместител на захарта, е свързан със съсирване на кръвта, което води до инсулт, инфаркт и смърт. Това показва ново проучване, публикувано в понеделник в списанието Nature Medicine.

„Степента на риска не е малка“, каза водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд, съобщава CNN.

Хората с рискови заболявания, като като диабет, за застрашени от сърдечен удар или инсулт, ако имат по-високи нива на еритритол в кръвта си.

Лабораторни изследвания показват, че еритритолът засилва процеса на съсирване при тромбоцитите. Съсиреците от своя страна, ако стигнат до сърцето или мозъка, могат да предизвикат инфаркт или инсулт.

В отговор на изследването, Робърт Ранкин, изпълнителен директор на Съвета за контрол на калориите, заяви, че „резултатите от това проучване са в противоречие с десетилетия научни изследвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни, както се вижда от глобалните регулаторни разрешения за тяхната употреба в храни и напитки“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар