Рак на гърдата: Как да се предпазим и има ли спасение?

При жени над тази възраст подходящото изследване е мамографията
Ракът на гърдата е най-честото злокачествено заболяване сред жените в Европа. В България заболяват средно около 3500 жени годишно.

Предпазване от рака на гърдата, както и от другите карциноми, е възможно единствено и само чрез скрининг. При пациентки под 40-годишна възраст е препоръчително провеждането на ехография един път годишно, ако пациентката няма оплаквания. При жени над тази възраст подходящото изследване е мамографията. Тя се извършва на всеки две години, когато говорим за пациентки без конкретни оплаквания или без генетична обремененост. Когато съществува рискова наследственост, мамографията следва да се провежда всяка година.

Това са основните положения при скрининга. Има и други схеми, но те са конкретно за пациентки с мутации или висок кумулативен риск от развитие на рак на гърдата. В такива случаи към изследванията се прибавя МРТ (магнитно-резонансна томография) на всеки 2-3 години освен мамографията. Понякога се допуска всяка година само МРТ в зависимост от конкретния случай.

Какви са основните рискови фактори за възникването на рака на гърдата?

Рисковите фактори за развитие на карцином на гърдата могат да се разделят на такива, върху които не може да се окаже влияние, като пол, раса и наследственост, и фактори, върху които човек може да въздейства, за да намали риска от развитие на рак на гърдата.

Рисковите фактори биха могли и да се разделят основно в две групи:

Има ли тенденция все по-млади жени да се разболяват от рак на гърдата?

Да, тревожно наблюдение е, че в последните години се променя възрастовата граница на болестта. Установява се подмладяване на рака. В миналото се е срещал основно при жени на около 60 години, които са в менопауза и имат хормонален дисбаланс.

В последните години се установява подмладяване на болестта с около 20 години, като се диагностицира при жени във фертилна възраст с нормален хормонален статус, което е много тревожно за нас като гинеколози.

Наследствеността е фактор

Ракът на гърдата е сред най-често срещаните злокачествени заболявания с доживотен риск от 12.9%. В последните години се разработват различни инструменти за оценка на риска от развитие на карцином на гърдата, на базата на които се предлагат и различни лечебни стратегии.

Около 5-10 % от случаите са с наследствена форма, за които е характерно и по-ранно появяване. Най-честият синдром, включващ карцином на гърдата, е наследствен карцином на гърда и яйчник, които се причиняват от мутации на гените BRCA1/BRCA1. Около 60-80% от случаите на наследствен рак на гърдата се дължат на мутации в тези гени.

Как може да си помогнем сами?

Като редовно преглеждате гърдите си за промени и подозрителни образувания. Нарича се самопреглед и се прави в първите чисти дни след менструацията и преди овулация. Поставяте лявата си ръка на тила. С кръгови движения в посока от мишница към център на гърдата се опипва цялата гърда. Препоръчва се ръцете да са насапунисани.

Друг начин е, заставайки пред огледалото, да поставите ръцете си до тялото и да огледате гърдите си за промени, след това повтаряте огледа и с вдигнати нагоре ръце.

В легнало положение поставяте възглавницата под рамото и вдигате съответната ръка зад тила. Използвайки другата си ръка, с малки кръгови движения разтрийте гърдата на сгънатата си ръка. Проверете цялата област на гърдата и подмишницата си.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар