Вълшебно аязмо лекува стомашни и бъбречни болести

Хората наричат лечебното аязмо Лековито изворче

Безчет лечебни извори бликат на българска територия, много от тях се намират в малки параклиси и слабо известни храмове, далеч от утъпканите туристически маршрути. Други аязма са забравени в разрушени църкви и за тях си спомнят малцина от по-възрастните жители на съответния район.

Лековито аязмо, което помага за много болести, се намира в сърцето на България. Всеки, страдащ от болежка, отива там и се връща напълно излекуван.

Всеки е чувал за вълшебното изворче, което може да ни изцери от всички болести и болежки. И колкото и невероятно и митологично да звучат тези истории, се оказва, че аязмото е реално съществуващо.

Местните жители твърдят, че водата е заредена с голяма сила и може да спаси хората от сериозни заболявания.

Става въпрос за изворчето, намиращо се близо до село Вардун, Търговище. Изследванията са показали, че водата, която тече от двата чучура, не е минерална. Въпреки това местните я пият, за да се излекуват от множество заболявания.

Вярва се, че лековитата вода може да се справи с всички стомашни и бъбречни проблеми. Изворчето до нея пък лекувало очни болести. За да се избавите от всички заболявания на очите, е нужно само да измиете очите си.

Легендата разказва, че преди стотици години мястото било известно като Кушбунар, което означава солен извор. То представлявало гьол, от който преди стотици години само животните пиели вода. С времето пастирите забелязали, че животните не само я предпочитат, но и болните от тях оздравели. Тогава те също започнали да пият от извора. И чудото скоро се случило – всеки, който пиел от извора, се почувствал по-здрав, а всеки болен оздравял.

Години по-късно, вероятно в началото на миналия век, чобанинът Ради Карапетков, с помощта на няколко свои съселяни, съградил голяма каменна чешма. По-късно хората от близките села направили по-голяма каменна чешма, от която днес текат два чучура.

От там минават хиляди хора от близо и далеч. Около изворчетата непрекъснато кипи живот и има народ, който пълни туби от лековитата вода.

Хората наричат лечебното аязмо Лековито изворче. Убедени, че водата наистина лекува, те искат изворът официално да бъде обявен за лечебен. Списъкът е изцерени хора расте всеки ден, което превръща мястото във все по-често търсен и посещаван феномен.

b17_0

Share this post:

Recent Posts

Добавете коментар