Всеки осми смъртен случай в САЩ е от алкохол

Общият брой на тези смъртни случаи се е увеличил през 2020 и 2021 г.

Броят на смъртните случаи в САЩ, които могат директно да бъдат приписани на алкохола, е нараснал с близо 30% през първата година на COVID пандемията.

Това сочат правителствени данни, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията съобщи преди това, че общият брой на тези смъртни случаи се е увеличил през 2020 и 2021 г.

Два доклада на Центъра за контрол на заболяванията (ЦКЗ) от тази седмица предоставиха допълнителни подробности за това в кои групи смъртността е най-висока и в кои щати се наблюдава най-голям брой.

Всеки осми смъртен случай в Щатите на възраст между 20 и 64 г. е свързан с прекомерното пиене.

Докладът, публикуван днес, се фокусира върху над десет вида “предизвикани от алкохола” смъртни случаи, за които изцяло вина носи пиенето.

Примерите включват предизвикана от алкохол чернодробна или панкреатична недостатъчност, алкохолно отравяне, абстиненция и други.
Миналата година е имало повече от 52 000 такива смъртни случая, като през 2019 г. те са били 39 000.

През двете десетилетия преди пандемията процентът на такива смъртни случаи се е увеличавал със 7 процента или по-малко всяка година.

През 2020 г. те са се увеличили с 26% до около 13 смъртни случая на 100 000 американци. Това е най-високият показател, регистриран от поне 40 години насам, казва водещият автор на проучването Мериан Спенсър.
Подобни смъртни случаи са 2,5 пъти по-чести при мъжете, отколкото при жените, но през 2020 г. те са се увеличили и при двата пола, сочи проучването. Процентът продължава да бъде най-висок при хората на възраст от 55 до 64 години, но се увеличава драстично при някои други групи, включително с 42% при жените на възраст от 35 до 44 години.

Вторият доклад, публикуван по-рано тази седмица в JAMA Network Open, разглежда по-широк кръг от смъртни случаи, които биха могли да бъдат свързани с употребата на алкохол, като например пътнотранспортни произшествия, самоубийства, падания и ракови заболявания.

Въз основа на данни от 2015 г. до 2019 г. изследователите твърдят, че годишно се случват над 140 000 смъртни случая от тази по-широка категория, свързани с употребата на алкохол.
Изследователите от ЦКЗ казват, че около 82 000 от тези смъртни случаи са в резултат на прекомерна употреба на алкохол за дълъг период от време и 58 000 – от причини, свързани с остра интоксикация.

Проучването установява, че всеки осми смъртен случай сред хората в САЩ на възраст между 20 и 64 години е свързан с употребата на алкохол. Ню Мексико е щатът с най-висок процент смъртни случаи, свързани с употребата на алкохол – 22 на сто. В Мисисипи този дял е най-нисък – 9 процента.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар