Възможно ли е да се върнеш от мъртвите?

Експерти обсъждат дали с този открит метод ще се осъществи трансплантация на органи

Учени от Йейлския университет изпомпаха смес, която откриха, с машина, подобна на машина за диализа, в тестови прасета, един час след смъртта им. След процедурата се наблюдава съживяване на органите на прасетата, които не показват до този момент признаци на живот.

Според новините на вестник New York Times, учените откриха, че телата на мъртви прасета, на които инжектираха сместа, която нарекоха OrganEx, че клетките в органите, включително сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка, бяха „съживени“ .

Изследователите казаха, че тяхната цел е да получат живи органи, дори ако е минало много време от момента на смъртта. Така те заявяват, че имат за цел да удължат срока за трансплантация на органи. Друга цел на изследователите е да предотвратят по-нататъшно увреждане на тези органи след сърдечен или мозъчен инсулт.

Експертът по биоетика Стивън Латъм, който проследи това изследване в университета Йейл, каза, че констатациите са само първата стъпка. Латъм също подчертава, че “употребата на сместа върху хора далеч не е приключила”.

Неврологът от изследователския екип, д-р Дейвид Андрийевич, каза: „Не знаехме какво да очакваме“.

„Това е невероятно, умопомрачително“, каза Нита Фарахани, професор по право в университета Дюк, която изучава етичните, правните и социалните последици от нововъзникващите технологии.

Д-р Фарахани също така добави, че в резултат на изследването нови въпроси относно дефиницията на смъртта ще излязат на преден план:

„Предполагаме, че смъртта е нещо, състояние на съществуване. Смъртта обратима или необратима е?“

Припомняме, че проучването започна преди няколко години, когато групата проведе подобен експеримент с мозъци на мъртви прасета от кланица. Четири часа след като прасетата умряха, групата инокулира субектите със смес, подобна на OrganEx, която те нарекоха BrainEx.

След процедурата се видя, че мозъчните клетки, които трябваше да умрат, могат да бъдат съживени.

При тази ситуация друг член на екипа на Йейл, д-р Звонимир Върселя, каза, че тази смес ги е накарала да се попитат дали могат да подмладят цялото тяло.

Експерти обсъждат дали с този открит метод ще се осъществи трансплантация на органи.

Брендън Парент, етик в Медицинския факултет на Нюйоркския университет, каза:

„Според приетата медицинска и правна дефиниция за смърт тези прасета са били мъртви […] Критичният въпрос е: Ще има ли органна дисфункция? Ако е така, какъв вид дисфункция?” И въобще ще има ли дисфункция?”, попита Парент.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар