Профилактика на гръбначно изкривяване при деца

Специалистите твърдят, че един от признаците на неправилната стойка -свити и отпуснати рамене, вече се наблюдава при поне 80% от учениците


А това може да доведе до опасни гръбначни изкривявания.

От голямо значение е да водите детето на редовни профилактични прегледи при лекаря на всяка възраст. На 10-11 години родителите обаче трябва да обърнат особено внимание дали няма евентуални гръбначни изкривявания, съветват специалистите.

В този период настъпва бърз растеж. А през последните години деформациите зачестяват, защото децата не се движат достатъчно и не спортуват. Много седят, и то с неправилна стойка – приведени пред разни електронни джаджи и с изпъната шия.

Понасят свръх натоварвания заради тежките ученически раници.

Фактор за гръбначни изкривявания е и наднорменото тегло, което зачестява

При бързия растеж уголемяването на костите и прешлените изпреварва развитието на мускулите, в резултат на което се получават изкривявания.

Има три основни вида – сколиоза, кифоза и лордоза. При сколиозата изкривяването на гръбначния стълб е настрани, при кифозата – напред, а при лордозата – назад.

Обикновено след развитието на началната кривина се оформят компенсаторни извивки в други участъци на гръбначния стълб, с които скелетът се стреми да
запази общия вертикален стоеж на тялото.

При профилактичния преглед специалистът преценява дали е симетрично нивото на рамената и на лопатките. Изпъкването на едната лопатка би могло да издава завъртане на гръбначния стълб. Провежда се и т.нар. тест на Адаме. Детето се навежда напред и докторът го преглежда за изпъкване на ребрата от едната страна, което е сигнал за ротация на прешлените. Проверява също нивото на таза за евентуален наклон и еднаквата дължина на долните крайници.

Ако изкривяването бъде установено в началния стадий, родителите могат да вземат бързи мерки и да предотвратят развитие. Специалистът ще препоръча комплекс от упражнения, масаж, физиотерапия и физическа активност, които да оправят Стойката.

Бързината на реакцията е от съществено значение. Щом забелязвате признаци за неправилна стойка на детето, трябва веднага да се посъветвате с ортопед. С времето става все по-сложно да се поправи Стойката. Важно е да се започне корекцията, преди да приключи втвърдяването на прешлените.

Иначе изкривяванията повишават натоварването в междупрешленните дискове и връзки на гръбначния стълб, което предизвиква мускулни спазми. Това води до болки в шията, раменете, гърба, кръста, ръцете и краката. Деформациите в гръдния кош затрудняват работата на белите дробове и сърцето. Понижава се тонусът на коремните мускули и се нарушава дейността на органите на храносмилането.

Разумните родителски мерки

За предотвратяване на гръбначни изкривявания редовно преглеждайте дали бюрото и столът са достатъчно високи и удобни за порасналото дете. Ако имате финансова възможност, купете от по-скъпите ергономични столове. При тях облегалката следва естествената S-образна извивка на гръбнака, а мускулите на гърба поддържат естествената поза на гръбнака, без да се натоварват.

Следете и обръщайте внимание на детето да седи изправено, докато учи или прави нещо на компютъра

Най-добре е да купите за училище ортопедична раница, която лежи удобно на гърба и на раменете. Припомняйте на детето да не я премята само на едното рамо и да не разпуска прекалено много презрамките. Преглеждайте дали не слага прекалено много неща в нея – такива, каквито преподавателите не искат, а то си взима по желание.

Според изчисленията на учените тежестта на ученическата раница не бива да надхвърля 1/10 от теглото на детето, а при най-малките – да не е повече от 4 кг.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар