Експерти: Не се страхувайте, сухата кашлица не е непременно COVID-19

Сухата кашлица, която се засили през последните две години поради Covid-19 и други налични вируси, се проявява още повече, когато настъпят зимните месеци.

Заявявайки, че сухата кашлица веднага започва да буди подозрение за вируси като Covid-19 или грип, специалисти по гръдни заболявания обясняват, че това е погрешно. Затова не се страхувайте от сухата кашлица. Диагнозата и какъв вид е кашлицата трябва да се направи съобразно съществуващите оплаквания.

Сухата кашлица незабавно и много тревожно напомня на хората само за Covid-19 през този период. Въпреки че при нея няма храчки, понякога има хрипове в гърдите.

Специалистите подчертават, че кашлицата се появява като допълнение към белодробни заболявания като астма, пневмония, рак на белия дроб, рефлукс, алергии, настинки, хрема и синузит. Тя може да бъде предизвикана и от някои лекарства за високо кръвно налягане.

Ето защо е необходимо да се обърнете към лекар специалист, без да чакате дълго време с оплаквания от суха кашлица. Тя трябва непременно да се лекува според диагнозата.

Опасността идва от това, че ако има кашлица, която продължава повече от три седмици, тя ще стане хронична, така че може да се наложи трудно и продължително лечение.

Пациентите трябва да бъдат тествани едновременно за коронавирус и за грип в този сложен за всички ни живот в пандемия, защото коронавирусът и грипът са често срещани заедно и понякога се смесват и с обикновена настинка.

За съжаление по-голямата част от хората със суха кашлица не се интересуват от това, Има пациенти, които кашлят в продължение на 6-7 месеца и не се лекуват. В такива случаи процесът на лечение на заболяването става труден.

Първите мерки, които можете да вземете, са да овлажните въздуха в стаята, да пиете много вода, да правите гаргари и инхалации. Препоръчително е в такъв момент да приемате течностите топли, но не горещи, за да не увреждате допълнително лигавиците.

Можете да заложите на чайове от билки, както и на средства, намиращи се във всяка кухня. С доказано действие са медът, лукът и лимонът, синапеното семе, мащерката, греяното вино с повечко черен пипер, черна ряпа, иглика, живовляк, резене, анасон и т.н.

Медът върши чудесна работа за суха кашлица. Той дава моментално облекчение, понеже смазва гърлото и изпълнява бариерна функция върху лигавицата. Освен това медът има бактерицидно и антисептично действие. Унищожава микроорганизмите, които причиняват болестта. Много е полезен и подсилва имунитета осезаемо.

Медът е напълно безвреден и няма как да прекалите с него. Можете да го приемате в стандартния му вид, можете и да го смесите с лимон. Не забравяйте също да го добавяте към всеки чай.

Инхалациите много помагат при кашлица. При тях вдишваме директно изпаренията и съответно ефектът е бърз. Този метод отдавна се е доказал и е помогнал на поколения наред. Лайката има отлично действие върху дихателните пътища и силни антимикробни свойства. Самите инхалации овлажняват лигавицата и я успокояват. Разбира се, това допринася и за втечняването на секретите, които след това по-лесно напускат организма.

Билковите чайове също са изпитан начин да преодолеем влажната кашлица с помощта на природата. Има растения, като например мащерка и джинджифил, които са известни с приложението си за тази цел. Всъщност повечето билки биха подействали доста добре. Те са източник на полезни вещества, които укрепват имунната система. Чайовете обаче допълват основното лечение и не можем да разчитаме единствено на тях.

Старомодно, но добро – супата е едно от фантастичните домашни средства за кашлица. Освен че е богата на полезни хранителни вещества, топлата течна супа ще успокои гърлото ви. Така че ако страдате от болно гърло и ви е трудно да преглъщате, просто си направете приятен зеленчуков бульон.

Мащерката може да бъде наистина силно средство за успокояване на кашлица. Тази билка съдържа антиоксиданти, които подсилват имунната система, както и флавоноиди, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и отпускане на гърлените мускули.

За да си направите чай, достатъчно е да сложите две чаени лъжички мащерка в гореща вода за 10 мин. и след това да изпиете отварата.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар