Кои са най-добрите лечители сред животните?

Сред животните има много „лечители“. Навярно повечето от вас са чували и знаят, че котешкото мъркане лекува

Проведено официално медицинско изследване потвърждава лечебните свойства на котешкото мъркане. Ако все още не сте имали повод да си вземете котка у дома, време е да го направите!

Има честоти, които способстват за растежа и зарастването на костите – това са 25 и 50 херца. Тези ниски честоти присъстват и в диапазона на мъркането на котката, който се простира в рамките от 25 до 150 херца. Според учените, причината, поради която котките мъркат е, че използвайки собствените си честоти, те се лекуват от всякакви вътрешни травми на костите. Това обяснява и защо котките мъркат, когато изпитват стрес или болка.

Актуалният въпрос е действително ли това носи полза и за човешките кости?

Научни изследвания в полза на тази теория не са правени. Но редица експерименти показват, че собствениците на домашни животни живеят по-дълго. Ако причината за това е мъркането на котката, това би било наистина удивително.

ДЕЛФИНИТЕ МОГАТ ДА НИ НАУЧАТ КАК ДА ЛЕКУВАМЕ РАНИТЕ СИ

Представете си, че ви е ухапала акула, но сте понесли травмата почти безболезнено. В повечето случаи ухапванията от акули не са смъртоносни, но са необходими правилни грижи, за да бъде излекувана раната. Трябва да се зашие, за да не бъде инфектирана. Да се използват антибиотици и да се предприемат още редица действия.

Наблюдавани при делфини големи рани (за които се предполага, че са следствие от ухапвания от акули) обаче не изискват никакво особено внимание за излекуването им. Колкото и да са значителни уврежданията, те зарастват само за няколко седмици. При това делфините не показват никакви признаци на силна болка или дискомфорт от травмите и дълготрайните последствия. Такива особености за самолечение липсват при хората.

Как делфините го правят и каква полза можем да извлечем за нас?
Учените подозират, че раните при делфините не кървят заради „гмуркаческия рефлекс“, който забавя кръвообращението. А липсват инфекции заради природните антибиотици, съдържащи се в мастната им тъкан. Както и в случая с гигантската панда, ние също можем да се възползваме от тези антибиотици.

ЗИМНИЯТ СЪН НА МЛЕКОПИТАЕЩИТЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА СИНАПСИТЕ

Синапсът е мястото на контакт между два неврона. Чрез него се предават сигналите в човешкия организъм. Този процес е необходим за всичко, което вършим – от тежкия труд до съня. Затова невродегенеративните заболявалия са много опасни и хората отдавна търсят начини за възстановяването на увредените синапси.

Неотдавна е направен пробив: учени са пристъпили към изучаването на синапси, подложени на значително охлаждане, но продължаващи да функционират. Подобен феномен се наблюдава при изпаднали в летаргия (зимен сън) млекопитаещи, макар че в случат са използвани изкуствено охладени мишки.

Изследването помага да се установи специфичният РНК свързващ белтък (RBM3), който отговаря за възстановяването на синапсите след силно охлаждане на тялото. Ако този белтък бъде отстранен, възстановяването на синапсите протича значително по-слабо. Получените данни говорят за необходимостта от наличието на RBM3 за здравословното функциониране на синапсите и невроните. Както и за възможността за използването на ген-ната терапия за увеличаване на продуциране-то на RBM3 при пациенти с невродегенеративни заболявания.

СКОРПИОНИТЕ И МОЗЪЧНИЯТ ТУМОР

Отровата на скорпиона е още един тип, от който трудно би могло да се очаква, че може да помогне при лечението на хора. Скорпионът, който е изследван, е от вида Leiurus quinquestriatus – по-известен още като жълт скорпион или „ловецът на смъртта“. Името му е красноречиво – скорпионът е изключително опасен. Отровата му е мощна смес от невротоксини. В случай на ухапване е необходима спешна медицинска помощ.

За разлика от споменатите преди това змии нужното за създаването на лекарство съединение се получава директно от отровата на насекомото и се нарича хлортоксин. С помощта на това съединение лекарите се борят с тумори в мозъка, възникващи в горната част на гръбначния стълб и главния мозък. Откритието на хлортоксина става при изследване на други токсини в отровата на скорпиона. Може би след допълнителни експерименти ще бъде открито приложение и за останалите токсини.

Да се оперират тумори в мозъка и гръбнака, е много рисковано. Едно неправилно движение – и хирургът може да нанесе непоправима вреда. Това прави хлортоксина още по-ценен. Възможността за унищожаване на тумори без операция значително ще намали рисковете и смъртността в такива случаи.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар