Кралица на есента: Тази храна е пълна с вещества, които предпазват организма от често срещани заболявания

Тиквата е отличен източник на витамини А, В6 и С

Тиквата с право се нарича „кралицата на есента“. Тази храна е изключително здравословна и буквално е пълна с хранителни вещества, от които тялото се нуждае за нормално функциониране и защита от често срещани заболявания.

Тиквата е отличен източник на витамини А, В6 и С, както и на магнезий, желязо и калий, което я прави една от най-полезните храни, когато става въпрос за поддържане на здравето.

Понижава холестерола

Фитостеролите, открити в тиквата, намаляват нивото на лошия холестерол (LDL), според резултатите от проучвания, публикувани в Националната медицинска библиотека.

Подобрява храносмилането

Тъй като съдържа до 90 процента вода, тиквата е лесно смилаема и също така съдържа много фибри. Тя е чудесна за всички, които имат храносмилателни проблеми, защото подобрява храносмилането и по този начин намалява възпалението на храносмилателния тракт.

Пази сърцето

Тиквата е един от най-добрите източници на алфа-линоленова киселина (ALA), омега-3 незаменими мастни киселини, които са чудесни за здравето на сърцето. Тази киселина се превръща в EPA, мастна киселина, която изобилства при рибата, за която е доказано, че понижава триглицеридите и предотвратява промени в сърдечната функция. Алфа-линоленовата киселина в диетата намалява риска от сърдечни проблеми и заболявания на сърдечно-съдовата система.


Предотвратява развитието на кандида

Корейски учени са открили, че протеините от тиквени кори инхибират растежа на патогенни микроорганизми, включително кандида, което причинява сериозни здравословни проблеми.

Регенерира панкреаса

Учени от Китай са открили, че екстрактът от тиква може да бъде от голяма помощ за хора с диабет тип 1, тъй като стимулира производството на инсулин и регенерира увредените клетки в панкреаса.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар