Проверете за дехидратация за 3 секунди: Прост трик, който показва, че тялото ви има нужда от вода

Проверете за дехидратация за 3 секунди: Прост трик, който показва, че тялото ви има нужда от вода

През летните дни приемът на вода трябва да е по-висок от препоръчания минимум и този прост трик ще ви помогне да разберете след 3 секунди дали сте дехидратирани.

Високите температури крият риск от дехидратация, а хората, които прекарват дълго време навън, са особено изложени на риск, което налага да се пият много течности.

От колко вода наистина се нуждае тялото?

Необходимият дневен прием зависи от много фактори като възраст, пол, общо здраве, ежедневна физическа активност, но също така и от климата, в който живеете, и климатичните условия, в които се намирате.

Оптималният дневен прием варира от 1,5 до 2 литра течност. Ако обаче сте мъж, който е физически активен, трябва да консумирате до 3,5 литра вода, а физически активните жени до 2,5 литра течности на ден.

Повечето възрастни губят между 2 и 3 литра вода на ден чрез телесни функции и ако са изложени на слънце или са физически активни, са склонни да губят повече течности.

Как да проверите дали пиете достатъчно течности?

Един от начините да проверите дали сте дехидратирани е да се ощипете. Достатъчно хидратираната кожа е еластична и бързо се връща в първоначалното си състояние. Ако кожата се връща бавно, тялото е леко дехидратирано, което означава, че е време за вода.

Има обаче и други индикации, че тялото се нуждае от вода – симптоми като летаргия, главоболие или сухота в устата показват дехидратация.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар