Поощрения според възрастта възпитават самостоятелно дете

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Психолозите и педагозите казват, че най-ефективният метод за възпитание е чрез поощрения

Как да го прилагате обаче зависи от възрастта на детето.

Хлапетата до 3 години трябва да бъдат поощрявани за всяко постижение, за правилно произнесена дума, нареден пъзел, за проявена самостоятелност, даже за добър апетит. Важни са не толкова думите, колкото тактилните усещания – прегръдка, целувка, милувка. Според специалистите точно този начин за поощряване е най-подходящ в тази възраст.

Детството не би било щастливо без радостта от собствените успехи и постижения

Затова в следващите години родителите трябва да показват във всяка житейска ситуация, че ценят високо самостоятелността и я поощряват.

В предучилищна възраст трябва да се изтъкват успехите в творчески дейности, желанието и сръчността синът или дъщеря ви да направи нещо с ръцете си, интелектуалните постижения – например научени наизуст стихчета, познаване на буквите и цифрите, умението да се обслужва самостоятелно, доброто поведение, оказаната помощ на близки хора.

За поощряване използвайте словесни похвали, ласки, подаръци

Но и не забравяйте, че всяко дете се стреми мама и татко да прекарват колкото може повече време с него. Затова допълнителните часове за забавления и игри с тях са много ефективен начин за поощрение, казват педагозите. А за мотивация може да използвате фразата: „Ще си поиграем или разходим, щом си прибереш играчките, дорисуваш си рисунката, научиш стихчето за празника“ и т.н.

Децата в началните класове трябва да бъдат стимулирани за успехи в училище, за помощ в домакинската работа, за творчески дейности, добро поведение, послушание, доброта и отзивчивост. Продължавайте ги ги поощрявате с похвали, подаръци, съвместни занимания, но включете и срещи с техни приятели.

На тази възраст все повече се проявява материалната заинтересованост

Стига се даже до пазарене: „Купи ми нова игра и аз ще си разтребвам стаята всеки ден“. Ако приемете сделката е много по-лесно да мотивирате детето за определени постъпки, отколкото само да го хвалите с думи или да го прегръщате. Но този начин на поощрение трябва да се използва много внимателно, изтъкват педагозите. Иначе детето ще започне да изисква материален стимул за всяко свое правилно действие.

Поощрението изпълнява възпитателна функция, когато обяснявате на детето защо го получава

Така то разбира кое е добро, научава се да постъпва така, както го изисква ситуацията, гради у себе си положителни качества и изпитва удовлетворение от тях.

Родителските поощрения след 3 години не бива да са за дреболии

Нормално е 5-6-годишният ви син да си закопчава сам ципа на якето, няма нужда да го хвалите. Не бива обаче да оставяте без внимание по-важни постижение и постъпки, които създават положителни навици и му дават самочувствие, че се справя отлично.

Педагозите не съветват да слагате знак на равенство между поощрение и подкуп

Детето трябва да свикне, че получава от вас похвала, ласка, подарък под формата на нещо материално или разрешение за нещо желано, ако има конкретно постижение, а не когато искате да го предразположите да направи нещо. За да го мотивирате, общувайте с него и му обяснявайте какво и защо е нужно.

И за конкретни постижения трябва много добре да дозирате поощренията си. Не става дума само за подаръци, а също за думи – похвали, благодарности. Детето трябва постепенно да свикне, че добрите постъпките се извършват безкористно, че доброто поведение и постиженията са необходими на самото него. Това не означава да не казвате „благодаря“, когато синът или дъщеря ви помогне да приберете чиниите от масата след вечеря, но не прекалявайте. Естествено е.

Поощрението може да нанесе вреда, ако родителите не го използват така, че детето да формира правилна оценка за себе си

Да, то насочва към правилни постъпки, благодарение на него се градят положителни качества и навици. Но преувеличението на постиженията или похвалите за нещо, което е съвсем нормално 6-годишният Деян да прави, вече не работят в тази посока.

Освен това детето може да развие култ към поощренията. То се стреми да постигне най-добрия резултат, защото мама и татко ще го похвалят и наградят. Но едновременно с това те трябва да му дадат да разбере, че е нормално да успява, когато полага усилия, и че също така е нормално понякога да преживява несполуки. Тук психолозите обръщат внимание на изключително важно правило, което много родители пренебрегват. Трябва да поощрявате не само постиженията, а добрите цели, стремежа към тях, работата да бъдат постигнати дори когато поради някакви причини синът или дъщеря ви да не получи най-добрия резултат, подчертават специалистите.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар