Изследвания разкриват: Една трета от хората, претърпели covid-19, са получили тази диагноза

Проблемите не спират дори след две седмици изолация и отрицателен тест за коронавирус

Ново проучване от Оксфордския университет установи, че 34 процента от пациентите с коронавирус изпитват едно нещо като симптом – неврологично разстройство.

Едно от най-трудните неща за това заболяване е фактът, че проблемите не спират дори след 14-дневна карантина.

Продължителният ковид носи симптоми като умора, загуба на вкус и мирис, задух и мускулни болки, според стари изследвания.

Но днешното проучване даде нови резултати и твърди, че една трета от тези, които са имали болестта, все още страдат от особено тревожни симптоми месеци след като са страдали от covid-19.

Резултатите от предварително публикуваното проучване показват, че 34 процента от хората, които са имали covid-19, в крайна сметка са диагностицирани с неврологично или психично разстройство.

Изследването разглежда случващото се 6 месеца след поставяне на диагнозата, така че тестовете ще продължат да установяват какво се крие зад това състояние.

Това е много важна тема, защото има подозрение, че ковидът е заболяване на мозъка, а не само на дихателните пътища, каза Муса Сами – професор по психиатрия в Университета в Нотингам, но той не участва в изследването.

Той заявява, че има няколко фактора, които могат да допринесат за факта, че много пациенти изпитват дългосрочни симптоми, като стрес, престой в болница и индивидуални характеристики на заболяването при пациента.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар