Онколозите съветват: Това е най-добрата профилактика срещу рак на дебелото черво

Основният проблем е, че диагнозата на ранен етап е трудна

Ракът на дебелото черво или колоректалният рак е опасно заболяване, което се нарежда на трето място в класацията на онкологичните тумори при мъжете и на второ място при жените.

Протича с патологична промяна в лигавичната тъкан, с дегенерация на полипи. Основният проблем е, че диагнозата на ранен етап е трудна поради спецификата на местоположението на фокуса.

Ракът на червата се развива дълго време без симптоми, така че в много случаи пациентите отиват на лекар, когато заболяването вече е в по-напреднал стадий. Експертите казват, че болестта може да бъде предотвратена, ако следвате тези прости препоръки:

Рисков фактор за рак на дебелото черво

С натрупването на епителни клетки в чревната лигавица могат да се образуват полипи – малки израстъци, които са с формата на гъбички. В повечето случаи те не са опасни за здравето. Но под въздействието на негативни фактори те се израждат в злокачествен тумор.

Онколозите идентифицират няколко рискови фактора, които влияят:

– пациентът е на възраст над 50 години;
– хронични възпалителни процеси в червата;
– генетично предразположение.

Има фактори, които могат и трябва да бъдат контролирани за предотвратяване на рак на дебелото черво:

1. Нездравословна диета с употребата на големи количества червено месо.
2. Пушено месо и колбаси.
3. Липса на фибри в диетата.
4. Стационарен начин на живот.
5. Пушене.
6. Злоупотреба с алкохол.

Полипите растат бавно, така че когато се открие тумор, лекарите наблюдават динамиката на растежа, използвайки годишен скрининг и колоноскопия.

Диета за профилактика на рак на дебелото черво

Световната фондация за изследване на рака, Американското общество по клинична онкология и други реномирани изследователски центрове твърдят, че яденето на червено месо значително увеличава риска от рак. При термична обработка в него се образуват хетероциклични амини, които са опасни и канцерогенни. Можете да намалите риска от рак, като намалите приема на червено месо до 500 грама на седмица.

витамин B17

Оригиналният витамин B17

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар