Съвети за красиво и свежо лице

Aко си подложена на постоянен стрес, акнето и тъмните кръгове под очите не закъсняват. Ако ти липсва вода, кожата ти е суха и се лющи. Ако си болна, лицето ти е бледо като восък. Прекаляваш ли с храна и алкохол, още на следващата сутрин си подпухнала. Как да се справиш с всичко това? Разбира се, че има начин – като се опиташ да сведеш до минимум вредните влияния и лошите на­вици, с които състаряваш кожата си. И има защо да се потрудиш по този въпрос. Както сигурно знаеш, кожата е най-големият орган в човешкото тяло (площта й е около 2 кв.м). И ако нещо се случва вътре в организма ти, няма начин по някое време да не избие и навън.

ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Безброй изследвания са доказали категорично, че то състарява преждевременно кожата, пре­чейки на естествените процеси в тялото ти, свързани с подмяната на старите клетки с нови. Освен това, пафкането на цигарки пови­шава до три пъти риска от поява на плоскоклетъчен рак на кожата.

СТРЕСЪТ

Той определено е един от факто­рите, които влияят изключително негативно на лицето, (а и на ця­лото тяло). Едва ли си се замис­ляла, но е факт – започнеш ли да живееш по-спокойно и по-здравословно, това неминуемо ще се отрази благотворно на кожата на лицето. Как да действаш? Проб­вай за начало с прием на много фибри, малко мазнини, обилни количества пресни плодове и зеленчуци, вода, пълнозърнести култури, редовни упражнения, по­вече движение и достатъчно сън (всяка нощ, а не само през уикен­да). Ето малко повече детайли:

МАЗНИНИТЕ

Редица изследвания доказват, че поли- и моно-несатурираните мазнини, и най-вече омега-3 кисе­лините, които поемаш с храната, могат значително да редуцират вредните влияния на слънцето и на напредването на възрастта върху кожата ти. Най-добрият източник? Риба от студените мо­рета – сьомга, скумрия, риба тон, както и зехтин и сурови ядки.

ПОВЕЧЕ ЧАЙ

За да разбереш по-добре ефекта на запарката от чаени листа върху кожата ти, най-добре е да запо­чнем малко по-отдалеч. И така, каква е причината за стареенето? Вече е добре известно, че оста­ряването на кожата е резултат от въздействието на свободните ра­дикали, които поразяват стените на клетката, както и други нейни компоненти. Излагането на пряка слънчева светлина, цигареният дим – това са все фактори, които активират появата на свободни радикали. Антиоксидантите, точ­но обратното, са молекули които неутрализират тези радикали. А чаят е един наистина добър из­точник на антиоксиданти. Според изследване, проведено наскоро в Аризона, колкото по-често и в по-големи количества пиеш черен или зелен чай (още по-добре с лимон), толкова по-малка е веро­ятността да развиеш плоскоклетъ­чен карцином на кожата.

ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ РИБА

Знаеш, че тези храни са полезни за тялото ти по ред причини. Но знаеше ли, че те могат да те предпазят от бръчки? Проучване, проведено в Австралия, изследва обстойно хранителния режим на 453 души в напреднала възраст – около и над 70 години. Те са от три различни държави, разпо­ложени в три различни района – Австралия, Гърция и Швеция. Целта е да се определи още по- ясно, дали има връзка между храната, която консумират и със­тоянието на кожата им. Оказва се, че тези които ядат най-много плодове, зеленчуци и риба, имат най-малко бръчки, независимо от това в коя държава живеят. Кои храни водят бръчките със себе си? Тези, които съдържат наси­тени мастни киселини – тлъстите меса, маслото, безалкохолните на­питки съдържащи захар, сладките изкушения, картофите.

УПРАЖНЕНИЯТА

физическата активност подо­брява циркулацията на кръвта в организма. Това естествено е добре и за кожата ти – капиля­рите я снабдяват с повече свежа кръв. Две мнения няма – спор­тът е изключително полезен. Практикуваш ли го на открито обаче, не забравяй слънцезащитните кремове, особено ако си високо в планината или ако се излагаш постоянно на пряка слънчева светлина.

 

ВИТАМИНИ, ПОВЕЧЕ ВИТАМИНИ!

Най-добре е да си ги набавяш по естествен път – с храната. Но понеже това е идеалният ва­риант, не е зле да ги взимаш и като хранителна добавка. Това важи с особена сила за витами­ните Е и С.

НЕ ЗАБРАВЯЙ!

Ето десетте храни, които да включваш в менюто си, ако искаш да се радваш по-дълго на млада и здрава кожа:

  1. Сьомга
  2. Зелен чай
  3. Маслини и зехтин
  4. Сардини
  5. Бразилски орех
  6. Боровинки
  7. Ленено семе
  8. Обезмаслено мляко и млечни продукти
  9. Масло от рапица
  10. Авокадо

Сп. „Блясък”

 

Мишел Фън маска за лице с лед и зелен чай

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар