5 задължителни проверки преди да решите дали да живеете заедно с вашия любим

Спонтанните бракове, т.е. основаните само на страст, са причина в западните общества да има толкова много разводи, твърдят учените

Браковете трябва да са премислени и основани на интерес, т.е. партньорите да са се преценили добре един друг и да са наясно, че от съюза им всеки печели, никой не се чувства по-малко важен от другия.

Има цял списък с изпитания, през които влюбените трябва да преминат, за да решат дали ще могат да живеят заедно. Иначе някой от двамата може да си събере багажа и да се изнесе при първата трудност. Нали е консуматор, иска щастие, а не трудности.

Психолозите изреждат няколко неща, които да направите заедно с партньора
си, преди да сключите брак или да се обвържете в т.нар. съвместно съжителство. Формулират ги според най-честите причини за разводите.

1. Проверете разбирате ли се

Не е дали спорите и се карате понякога. На всички двойки се случва, ако единият или двамата не лицемерят и не се боят да бъдат истински. Означава дали всеки разбира и приема другия с всичките му силни и слаби страни, черти и особености на характера, ценности, навици, стремежи, мечти.

Най-често срещаната грешка, която води до раздяла, е мисълта, че заради любовта другият ще промени нещо много голямо от същността си.

2. Премерете ревността

В началото тя може да изглежда проява на силната страст. Има някаква допустима доза ревност, която говори за обич и привързаност. Но когато минава границите на нормалното, единият постоянно подозира и обвинява, е не само страшно натоварващо, а и може да се изроди в агресия.

Склонните към патологична ревност мъже обикновено много бързо я показват. Проверете вашия любим, като много внимателно съз-дадете двусмислена ситуация примерно с роднина.

Така ще премерите степента на реакцията му. Ако тя говори за липса на доверие, няма да сте щастливи. Доверието е основа на любовта.

Използвайте повода за още един важен разговор – ще може ли всеки от вас да продължи общуването с приятелска компания, в която има и хора от другия пол, без партньорът всеки път да присъства. Това също е чест повод за скандали, когато започне семейният живот.

3. Изяснете що е изневяра

И тя е сред фундаменталните причини за разпадането на браковете, когато партньорите я тълкуват по различен начин. За някои изневяра е незначителен флирт. За други отворена връзка е в реда на нещата и даже смятат, че разнообразният сексуален живот заздравява семейните отношения.

Важно е да обсъдите предварително и да имате еднакви разбирания за границите на връзката си. Не си мислите, че всичко ви е ясно. В периода на силното влюбване нещата изглеждат по един начин – „Аз да ти изневеря? Никога!“ А след това възгледът може да стане друг – „Какво пък толкоз, някакъв си сексуален акт“.

4. Пътувайте заедно

Когато човек попада в непозната среда, сблъсква се с културни различия и неочаквани препятствия, показва себе си. Много е важно да видите как ще реагира партньорът ви в необичайна ситуация, дали ще ви бъде от помощ, ще се държи ли адекватно, ще прояви ли черта от характера си, с която не бихте могли да се примирите.

В крайна сметка съвместният живот е пътешествие. Не искате да го споделите с човек, с когото не се чувствате сигурни“, подчертават психолозите.

5. Подложете го на стрес тест

Този път не обстоятелствата поставят любимия ви под напрежение, а вие. Ако искате да го видите в истинската му светлина, вкарайте го в ситуация на стрес, която е свързана с очакванията му към вас. Защото високите очаквания са сред честите причини за раздяла. А никой не е идеален и не може непрекъснато да е успешен, спокоен, премерен във всичките си действия и думи. Особено пък когато в очите на влюбения е по-съвършен, отколкото е всъщност.

Стрес тест означава да направите нещо нетипично и даже леко неразумно. Например да похарчите много пари за нова рокля, макар че винаги държите сметка за разходите си. Или да откажете на любимия някакво желание, ако обикновено изпълнявате с готовност всичките му. Да започнете да му възразявате не особено аргументирано. Накратко, да покажете дразнещи страни.

Ако той реагира твърде бурно или грешно според вас, значи не минава стрес теста. Съчинили сте повод за него, но за съжаление животът може да поднесе много повече кризи, от-колкото сте в състояние да измислите.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар