Окуражавайте децата без да ги заблуждавате

Родителите трябва да окуражават, но с реални послания. А дали зад либерализма не криете, че и вие сте неориентирани

Вие сте от родителите, които са готови да окуражават и да подкрепят детето си във всеки негов план за бъдещето. Чели сте, че е полезно да казвате „Можеш да станеш, какъвто поискаш“, защото така му вдъхвате увереност в собствените сили. Вярно, има такава теория. Но има и обратната – че няма смисъл да го лъжете.

Австралийският психолог Стивън Бидалф, който е навъртял повече от 30 години практика и е автор на много книги за отношенията родители-деца, смята, че подобна фраза не носи полза на сина или дъщеря ви, защото няма нищо общо с реалността. Той съветва да не я повтаряте не само на тийнейджър, а дори на малко дете.

“ Родителите трябва да отправят, реални послания. Не бива да създават очаквания на децата, които те в действителност не могат да осъществят“, категоричен е психологът.

Може дъщеря ви да мечтае да стане световноизвестна певица, а синът ви – велик баскетболист

Ако няма талант и качества, няма особена вероятност мечтата да се сбъдне. Нужно е да бъдете честни с детето си. Желанията му за неговото бъдеще трябва да са осъществими. Не бива да се страхувате да сте прями, препоръчва Стивън Бидалф.

Естествено, тийнът ще бъде безкрайно разочарован, огорчен, дори обиден от вашата откровеност. Трябва да му кажете мнението си внимателно и да се мотивирате. Веднага след това се опитайте да го окуражите: „На света има много други прекрасни професии, с които ти можеш да се занимаваш. Прецени способностите и силите си, помисли добре какво ще ти донесе най-голя-мо удоволствие, коя професия ще те направи щастлив и нея избери „. Както сами разбирате, това е по-различно от голия лозунг „Можеш да станеш, какъвто поискаш“.

В значително по-щастлива ситуация са родителите, на които не им се налага да убиват нереалистична тийнейджърска мечта

Според Бидалф те обаче не бива да бягат от разговора, че мечтите се постигат с реалистични планове. Човек не може да стане нещо, като очаква то да му падне готово от небето.

Добре е да кажете, че за да стане лекар, след като завърши с отличен успех гимназия, тийнът трябва още 6 години да учи в университет, а после 2 или 3 години да специализира, дава пример специалистът. Вие не искате да плашите сина или дъщеря си, но е важно да е наясно, че никой няма на готово да поднесе успеха. Прилича на обезкуражаване, но е честен подход и родителска отговорност. Само трябва да намерите верните думи.

Експертите са единодушни, че не бива да налагате на детето си свой избор за негова професия

Но повечето препоръчват деликатно да го насочвате. Много хора в далеч по-зряла от тийнейджърската възраст сами не знаят какво искат. Осъзнават го, когато някой им го покаже. Това е още една причина да не бягате от родителската си отговорност с онази уж окуражаваща, но безполезна фраза.

Нейните най-върли противници изтъкват, че доста често я използват нерешителни или мързеливи майки и бащи. Те се крият зад либерализма си. Дайте си реална сметка, че на 16-17 години човек обикновено не е готов за самостоятелен избор. Щом ще окуражавате, осигурете възможност на сина или на дъщеря си да коментира с вас, като сами подхващате тема в подходящи моменти, препоръчват специалистите.

В никакъв случай не нападайте тийна, който не знае какво иска, макар че догодина ще бъде абитуриент

Често намирайте поводи да обсъждате, като го предразполагате да разсъждава на глас, задавате насочващи въпроси, за да осъзнае силните си страни, подтиквате го да мисли в перспектива с предложения от рода на

„Представи си се какъв искаш да бъдеш след 10 години“

В тези разговори много внимавайте с аргументите, с които подтиквате сина или дъщеря си към определена професия.

Анкета с 6000 родители от 15 европейски страни показва, че 55% имат много точна представа какво биха искали да избере детето им. И в тази тяхна предства голяма тежест имат фактори като доходи, престиж, стабилност в търсенето на хора с такава специалност.

Това е много логично, но не е особено вдъхновяващо за повечето тийнейджъри. Така че, като познавате своя, трябва да измислите по-въздействащи аргументи.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар