Маските с витамин В12 активизират спящите луковици и лекуват скалпа

Засилен косопад е сред най-неприятните последствия от смяната на сезоните


Изследвания показват, че витамин В12 ускорява растежа на косата, като въздейства на спящите луковици – активизира събуждането им на клетъчно ниво. Освен това корените стават значително поздрави и хранят по-качествено косъма.

Недостигът на витамина в организма се забелязва лесно. Косата става по-трошлива, суха, губи блясъка си. Пада повече от нормалното, появява се пърхот. Балансът се постига с правилно хранене, подпомогнато с приемането на добавки В12. Съдържа се най-вече в животински продукти. Най-много от този витамин има в карантията, млякото, яйцата, морските риби, всички видове месо. Растителните източници са листните зеленчуци и соята.

Да се ограничите само с насищане на косъма отвътре няма да има желания бърз ефект. Външното въздействие осигурява защитен слой на косъма. Маските с витамин В12 гарантират бързо възстановяване както на косата, така и на кожата на главата.

За да са максимално полезни, трябва да спазвате някои основни правила. В12 не трябва да се съчетава с витамините С, Е, В1 и ВЗ. Затова пък витамин В6 засилва действието му. В12 никога не се подлага на термична обработка, за-щото губи свойствата си.

Задължително направете тест за алергия

Сложете няколко капки на китката и изчакайте 20 минути. Ако не се появи зачервяване или сърбеж, действайте смело.

Най-удобни за приготвяне на маски са ампулите с течен витамин В12, защото се смесва добре с останалите съставки. Таблетките трябва да се счукат добре и да се разтворят с малко вода на каша.

Маските се слагат на добре измита коса, за да няма излишна мазнина. Подсушете я леко с кърпа, не използвайте сешоар.

Нанасянето е стандартно. С масажиране сместа се втрива в корените и се разпределя по цялата дължина на косата. Основно внимание отделете на скалпа, защото активирането на клетъчните процеси започва там. След това не е задължително да затопляте главата с кърпа. Това в случая се прави само за удобство – да не си цапате дрехите.

За максимален ефект дръжте маската минимум 30 минути. Ако в нея няма мазни компоненти, изплакнете само с вода. Шампоани с протеини не трябва да се използват. След подхранващи маски отпада нуждата от кондиционери и балсами.

Може да изплакнете косата с отвара от лайка (за блондинки) или коприва (за брюнетки). Залейте 2 с.л. билка с литър вряща вода. Похлупете, след половин час прецедете.

Маските с витамин В12 се правят през 10 дни

По-често не е необходимо. Курсът на лечение включва 10 процедури, след това направете почивка от 2 месеца.

Структурата на всяка коса е различна и това трябва да се вземе предвид при избора на съставки за маската.

Най-лесният вариант е към ампули витамин В12 и В6 да добавите 30-40 мл физиологичен разтвор. В трийте в корените, масажирайте няколко минути и след 15-20 минути изплакнете с билкова отвара.

Билките са най-ефективни за възстановяване на косата. За суха е подходяща лайка, за мазна – коприва. Те се варят на тих огън 5 минути в пропорция 1 с.л. на чаша вода. После отварата се запарва 30 минути, прецежда се и се смесва с 5 мл витамин В12. След това се втрива в корените и се разнася по косата.

Още по-ефикасна е маската от по 1 с.л. липа, лайка и коприва, запарени с чаша вода за 30 минути. Добавят се по ампула витамини В12, В6 и А. В сместа се накисва средата на филия ръжен хляб. Кашата се втрива добре в корените. Измийте без шампоан.

Червеният пипер също активизира много добре растежа на косата и заздравява корените

Разбъркайте 2 с.л. пипер и 1 ампула В12. Втрийте в корените и след 15 минути измийте с шампоан.

Много добре заздравява корените маска от 1 яйце, 1 с.л. зехтин и ампула В12. Втрийте много добре в скалпа и разнесете остатъка по косата. Измийте с шампоан.

ПАУЪР НЮ ХЕЪР ЛОСИОН – кажете СТОП на косопада!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар