Цветя-символи пазят дома и носят здраве и късмет

промоции

Много древни символи водят произхода си от царството на живата природа

При това най-много е дал светът на флората – растителната символика е многообразна и е налице във всяка култура, а значенията й са практически идентични.

ДЕТЕЛИНА

Един от най-знаменитите символи е детелината. При това значението зависи от броя на листенцата. Трилистната символизира световната хармония, а в християнската традиция -Троица. След като с помощта на детелина свети Патрик през V век обяснява на ирландците принципа на светата Троица, трилистната детелина става официална емблема на Ирландия.

Детелината с четири листа се среща рядко. Според преданието тя е растяла в Рая и напускайки Едем, Ева взема една със себе си за спомен. Оттогава четирилистни детелини понякога се срещат сред обикновените и се смятат за символ на късмет. Много английски моряци носят със себе си метална детелина – смята се, че този амулет ще ги предпази от корабокрушение. Познавачи уверяват, че изсушеният лист детелина може да ви осигури късмет и успех в делата, в хазартните игри и безопасност на пътя.

А детелина с пет листа, обратното, се смята за творение на дявола и символ на предстоящ неблагополучен период.

ЛИЛИЯ

Лилията – цветето на кралете, от векове се смята за символ на величие, чистота и непорочност. Тя олицетворява абсолютното съвършенство. В християнството е смятана за емблема на Дева Мария (от тук идва и едно от имената й – Мадоната на лилиите) и символизира трите главни добродетели – вяра, надежда и милосърдие. Произходът на цветето християните също отнасят към Ева. Вярва се, че то е поникнало от сълзите на прамайката, когато е напускала Рая.

Смята се за добър тон на млади девойки да се подаряват бели лилии или изображението им като символ на чистота и скромност.

РОЗА

Но може би най-популярният флорален символ е розата. В античната култура тя е емблема на и символизира любовта и желанието. А при арабите, колкото и да е странно, се асоциира с мъжката красота. Според гръко-римската митология розата е символ на тайната и мълчанието. Когато богът на тишината Харпократ съблазнява Венера, синът й Купидон купува мълчанието му срещу една бяла роза. От тук води началото си древната традиция да се украсяват таваните на залите за съвещание с барелеф от розови гирлянди: всичко казано sub rosa (под розата) трябва да остане строго конфиденциално.

В християнството червената роза олицетворява мъченичеството и благотворителността, а бялата – невинността и чистотата. Оттук произхождат и алегоричните имена на Дева Мария – Роза на небесата и Вълшебна роза. Поради това, че върху нея не лежи пзехът, е наричана „роза без шипове“. Смята се, че розата в Рая е нямала шипове, но ги придобива като напомняне за грехопадението
на човека.

В гностическата традиция розата е олицетворение на тайното божествено знание, достъпно само за чистото сърце и помисли. Именно затова розата присъства в емблемите на множество тайни общества.

В наши дни това цвете се възприема като символ на любов и женска привлекателност. Но изображението му би могло да бъде използвано и като намек, че „всичко си остава между нас“.

ЛАВЪР

Лавърът (дафиновият лист) е един от най-древните символи на безсмъртие, превъзходство, триумф, победи и успех. В античната култура с Лавров венец увенчават победителите в игрите и героите в сраженията. Днес той се среща в емблемите на най-престижните автомобилни компании – „Алфа-Ромео“, „Фиат“ и „Мерседес-Бенц“. Лавровата клонка традиционно се изобразява върху гербове, почетни и отличителни знаци като символ на високото положение на носителя.

С изображения на лаврови клонки и истински храсти е добре да украсят бюрото си и жилището си хората, които мечтаят за слава и успехи, особено в бизнеса и спорта.

МАК

Макът символизира памет, сън и тишина Той е емблема на гръцките богове на съня и съновиденията – Хипнос и Морфей. В Британия белият мак е символ на спомена за загиналите в двете световни войни, докато червеният прославя война. Така че, ако искате да спите спокойно, изберете за спалнята си щори с бели или сребристи силуети на цъфнали макове, те ще охраняват покоя и съня ви.

Но не бъркайте изображението на цветето мак с маковата главица – тя (особено сухата) означава безпаметство, безумие, смъртен сън! Съвременните гръцки вещери например подхвърлят сухи макови главички на прага на онзи, когото искат да изтрият от този свят. А в Южна България ги хвърлят заедно с пръстта в гроба, за да не стане покойникът.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар