Кои растения категорично нямат място в детската стая?

Когато избирате растения за детската стая, основният критерий е да не вредят


Добре е обаче да са и полезни. Всички растения чистят въздуха, но има и истински шампиони сред тях.

Правилният подбор на цветята ще създаде комфортна и здравословна атмосфера при минимално количество саксии. В детската стая е допустимо за сложите максимум 3 до 5 неголеми и средни растения или 1-2 по-едри. Те винаги трябва да са в безупречно състояние – без прах по листата, почистени от сухи и загнили.

Цветът е важен критерий при подбора

Старайте се цветята да са с базови, акрилни багри в най-яркия им вариант. Зеленото е най-важно, но този цвят така или иначе е основен. Той действа успокояващо, балансира и хармонизира. Избирайте не най-ярко, а средно или светло, приглушено зелено. Може да е сивкаво, с опушен ефект, характерен за доста цветя.

От гледна точка на цветовата палитра идеални за детската са цитрусите, пеперомиите, ароматните билки (розмарин, мащерка, босилек), пеларгониите и хлорофитумите. Успокояващо действат и листата на сенполиите.

Растенията-фитонциди са отличен избор за детската стая

Към тази група спадат всички цветя, които отделят ефирни масла и биоактивни вещества, повишаващи имунитета и обеззаразяващи въздуха. Фитонцидите намаляват количеството на патогенните микроорганизми, бактерии и гъбички минимум 2 пъти.

Например пеперомията убива дори бактерии от групата на стафилококите и стрептококите

Тя въздейства на организма и повишава устойчивостта му дори да сте само половин час в компанията й.

Най-добрите фитонциди за детската стая са също и аспидистра, пеларгония, цитруси, каланхое, алое, хибискус, лаванда, мирта или кафеено дръвче.

Модата да се отглеждат билки в кухнята за подправки си струва да се прехвърли и в детската. Те имат мощни фитонцидни свойства, а растат бързо и лесно се поддържат. Розмаринът е отлична профилактика срещу простуди и заболявания на дихателната система. Обърнете внимание и на майораната, пъстролистния босилек, ментата, лавандулата.

Ареката и бамбуковата палма много добре прочистват въздуха от химикали, отделяни от мебели и миещи средства, както и от градския въздух. Папратите пък се справят с веществата в лепилата. Орхидеите ще са интересни за малките с въздушните си корени и впечатляващи цветове. Освен това те елиминират киселина, която е в боите на мебелите. Списъкът с отрови, които спатифилумът поглъща, е дълъг цяла страница. Сансевиерата се справя с тежките метали.

Изборът на цветя за детската стая е лесен, защото се знае какви не трябва да са

Категорична забрана има за растения с опасни шипове и бодили, с прекалено остри или твърди листа, с интензивен или неприятен аромат. Отровните нямат място там. Също и отделящи слизест сок, който може да предизвика обриви.

Трябва да се съобразите и с изискванията на самите растения. Прекалено сложните за отглеждане и изискващи специално витрини или флорариуми не са за детската стая.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар