Бебето хълца: опасно ли е това?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Обикновено родителите се плашат, когато бебето започне да хълца


Британски учени установиха, че това не само не е опасно, ами е полезно за бебето. То е много важно, защото регулира дишането.

Хълцането развива мозъка, като предизвиква вълна от електрически сигнали. Тази активност помага на бебетата да се научат да контролират дихателните си мускули. Затова и децата, родени преждевременно, хълцат особено много – около 15 минути дневно.

Изследването е на екип от от Лондонския университетски колеж.

„Когато се родим, мрежите, които обработват телесните усещания, не са напълно развити. Затова установяването им е много важно за новородените“, коментира д-р Лоренцо Фабризи.

Той и колегите му са проследили мозъчната активност на 13 бебета, като със сензори са отчитали и хълцанията им по движенията на тялото. Така са установили, че свиването на мускулите на диафрагмата заради хълцане съответствало на подчертана реакция в мозъчната кора под формата на три мозъчни вълни. Според учените третата мозъчна вълна може да свързва звука от хълцането с чувството за свиването на диафрагмата.

Макар и причината за хълцането при възрастните да остава неясна, мускулното свиване може да се предизвиква от стрес, вълнение, ядене или пиене.

„Резултатите ни накараха да се запитаме дали хълцането при възрастните, което изглежда само проблемно, може всъщност да е закърнял рефлекс, останал от най-ранното детство, когато то е имало важна функция“, казва д-р Фабризи.

Други изследвания са установили, че бебетата хълцат още в утробата на
майката и в това няма нищо опасно

Новото британско проучване прибавя извода, че по този начин детето всъщност развива физиологичните си реакции.

Понякога хълцането може да продължи повече от 10 минути, но ако не изглежда, че детето изпитва диском-форт, оставете го на мира, препоръчват педиатрите.

Те отдавна опровергават бабешкото твърдение, че когато бебето хълца, значи му е студено. По-често причината е, че е сукало много интензивно и се е нагълтало с въздух или е преяло.

Препълненият му стомах притиска диафрагмата, нервните окончания се дразнят. Диафрагмата започва
често да се свива, дробовете поемат голямо количество въздух и поради това се чува специфичен звук.

Т.нар. гастроезофагеален рефлукс може също да доведе до хълцане

Той често се появява при бебетата до 6-месечна възраст. Връщането на мляко от стомаха през хранопровода към устата може да дразни диафрагмата и тя да започне да се съкращава.

Изводът е, че при хълцане е по-разумно мама да не тича за одеяло, а да подържи бебето изправено.

Най-добрият начин детето да спре да хълца, е да се оригне. След ядене го дръжте 20-ина минути в полуизправена поза – така намалява рефлуксът и се освобождава останалото количество погълнат въздух.

Ако продължително хълца, дайте му залъгалка биберон. Това може да успокои съкращенията на диафрагмата. В някои случаи помага даването на 1-2 глътки вода.

В никакъв случай обаче не пробвайте с дете разпространените методи за възрастни. Никога не го стряскайте, нито го съветвайте да задържи въздух. Може да е изключително опасно.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар